Doar două puncte au fost votate în ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Județean Caraș-Severin, dar și acelea l-au prins nepregătit pe președintele Romeo Dunca.
O nouă conferință de presă de zile mari s-a derulat astăzi la Consiliul Județean Caraș-Severin. După o ședință-fulger cu doar două puncte pe ordinea de zi, în care consilierii au ridicat mâna fără să mai primească sau să ceară vreo lămurire, conferința de presă, transmisă în direct pe pagina de Facebook a instituției, i-ar fi putut lămuri și pe cărășeni, prin vocea președintelui Romeo Dunca, cu privire la ce anume au votat aleșii, cu atât mai mult cu cât chiar el a fost inițiatorul proiectelor.
„Întrebări legate de aceste două subiecte de astăzi, mă gândesc că n-aveți alte întrebări, restul totu-i lămurit.”, a anticipat Romeo Dunca. Așa că i s-a dat cuvântul: ce s-a votat în ședința extraordinară de astăzi? „Niște finanțări pe care le putem obține pentru dotări în… ăăă… pentru niște dotări. De școli, de… Mobilier, ați văzut, tot felul de dotări.” E vorba de centrele din subordinea CJ-ului sau? – a fost următoarea întrebare. „Uitați-vă bine. Citiți. Altceva?”
Păi la așa lămurire, ce altceva, decât să mergem la omul care chiar știe despre ce e vorba: Cristina Mocanu, șef Serviciu Proiecte. Ea este cea care ne-a lămurit că instituția va depune un proiect spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, profitând de Pilonul VI. Politici pentru noua generație, Componenta C15 – Educație, pentru cele 4 școli speciale pe care Consiliul Județean le are în administrare.
„Pe Componenta 15, Consiliul Județean a avut posibilitatea să depună la finanțare proiecte pentru învățământul preuniversitar. Consiliul are în subordine 4 școli speciale, toate cele 4 centre de educație incluzivă. Am luat legătura cu directorii de instituții și au realizat o analiză de nevoi, era un criteriu în ghid în acest sens. Analiza a fost avizată de Inspectoratul Școlar Județean, la fel și cererea de finanțare pentru a fi încărcată în platformă. Prin acest proiect se urmărește practic dotarea cu mobilier și echipamente digitale a celor patru școli. Fie că vorbim de laboratoare de informatică, de săli de clasă, de cabinete școlare. Asta a fost gândirea noastră: le renovăm energetic pe o altă componentă, cum s-a și întâmplat, și le și dotăm ca să fie un pachet. Va fi un proiect care se va întinde pe o perioadă de peste un an, un an și jumătate. O să-l depunem, suntem în termen, sperăm să fie cu succes.”, ne-a explicat Cristina Mocanu.
Cele patru școli speciale din subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin sunt:
Valoarea proiectului „Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin, prin Consiliul Județean Caraș-Severin” se ridică la 3.146.394,49 de lei, fără TVA, sumă suportată din PNRR. TVA-ul este aferent cheltuielilor eligibile, fiind suportat de la bugetul de stat (597.814,95 de lei).