Mai multe unități de învățământ din Caraș-Severin vor dispărea din rețeaua școlară începând din toamnă. Inspectoratul Școlar Județean spune că acestea nu-și mai au rostul, în condițiile în care copiii sunt tot mai puțini.
Anul școlar 2017-2018 vine cu modificări în rețeaua școlară din Caraș-Severin. În urma scăderii numărului de copiii, mai multe unități de învățământ vor fi desființate, iar cei mici care încă învățau acolo vor fi transferați la alte unități de învățământ apropiate.
Așadar, consiliul de administrație din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin a aprobat proiectul planului de școlarizare pentru anul următor și a constatat că 11 unități din mediul rural nu-și mai au rostul. Este vorba despre:
„Se desființează 11 structuri din motivul demografic, nu mai sunt copii sau sunt foarte puțini copii și vor fi transportați în unitățile care sunt din centrul de comună”, spune Adrian Doxan, inspectorul general al ISJ Caraș-Severin.
De asemenea, alte două unități de învățământ din județ vor fi transformate, tot din lipsă de elevi. „Vorbim de școli gimnaziale care devin primare deoarece nu mai au copii cu vârste potrivite pentru gimnaziu, elevii rămași urmând să fie transportați cu microbuzele școlare existente în centrul de comună”, a mai spus Adrian Doxan. Aici se încadrează următoarele unități: Școala Gimnazială „Borislav Crîstici” Belobreșca și Școala Gimnazială Zlatița.
Totodată, două licee din Reșița și Bocșa vor fi transformate din ordin al Ministerului Educației. Liceul Tehnologic Special Bocșa va deveni Școala Profesională Specială Bocșa (structură a Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Christiana” Bocșa), respectiv Liceul Tehnologic Special Reșița va deveni Școala Profesională Specială Reșița (structură a Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Aurora” Reșița). Adrian Doxan explică de ce: „până anul acesta, elevii care absolveau clasa a zecea în cadrul liceelor speciale nu mai continuau ciclul superior al liceului, ci făceau niște stagii de practică în baza cărora li se dădea o calificare profesională și practic erau aduși la nivelul de școală profesională specială. Ministerul a observat faptul că nu se continuă ciclul superior al liceului și a decis că nu mai are niciun sens să perpetuăm denumirea de liceu tehnologic special. Asta se va întâmpla începând cu anul școlar următor”.