Școala construită la ordinul împărătesei Maria Tereza, decorată de președintele Iohannis

cosmin gheju distinctie iohannis

Ordinul „Meritul pentru învățământ” în grad de Comandor a fost conferit Școlii Gimnaziale „Aurel Peia” din Ezeriș pentru activitate neîntreruptă de peste două secole.

La Palatul Cotroceni a avut loc, marți, ceremonia în cadrul căreia 100 de unități de învățământ din România au fost decorate de șeful statului, Klaus Iohannis, printre acestea numărându-se și școala gimnazială din comuna Ezeriș, singura din Caraș-Severin.

Distincția acordată unității de învățământ din Ezeriș de Administrația Prezidențială vine pentru „a răsplăti meritele școlii, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității, preocupându-se de continua îmbunătățire a actului educațional”.

Ordinul „Meritul pentru învățământ” în grad de Comandor i-a fost înmânat profesorului Cosmin Gheju (foto), dascăl în cadrul Școlii Gimnaziale „Aurel Peia” din 2000, și director de 8 ani.

„Conferirea acestei decorații ne onorează dar, în aceeași măsură, ne obligă în continuarea tuturor eforturilor în direcția unui învățământ de calitate care oferă șanse egale de dezvoltare armonioasă, de educație a binelui și a frumosului”, spune Cosmin Gheju.

La evenimentul de la Cotroceni au participat peste 100 de directori de școli din România

La evenimentul de la Cotroceni au participat peste 100 de directori de școli din România

După două secole și jumătate de învățământ neîntrerupt la Ezeriș, distincția devine o obligație de a duce mai departe moștenirea pentru generațiile ce vor urma, consideră directorul Gheju, care mulțumește, de asemenea, și foștilor și actualilor colegi.

Gândurile noastre se îndreaptă în aceste clipe către fiecare dascăl care a contribuit neîntrerupt, timp de 248 de ani de învățământ în Ezeriș și către fiecare părinte care ne încredințează zi de zi propriul copil, cu încrederea într-un proces didactic de calitate. Nu în ultimul rând, recunoștința noastră se îndreaptă către doamnele și domnii directori ai școlii care s-au îngrijit cu dăruire, atât de școală, cât și de cei care i-au pășit pragul, punând umărul la ceea ce reprezentăm astăzi”, a subliniat profesorul.

Școala de la Ezeriș a fost construită din ordinul împărătesei Maria Tereza în 1776. Peste doi ani, conducerea unității de învățământ va celebra 250 de ani de educație neîntreruptă la Ezeriș.

Unul dintre motivele pentru care ne-am aflat printre școlile decorate de președintele Iohannis este și acesta. Școala noastră a avut de la momentul construirii sale și până în prezent o activitatea neîntreruptă. La început ea a pornit ca și școală confesională, care școlariza elevii austro-ungari, în special catolici. Cel care a pus bazele școlii moderne, cel care a și clădit corpul nou de clădire acum 45 de ani, a fost Aurel Peia, nume pe care școala noastră îl poartă astăzi. Recunoștință și doamnei director Simona Vodiță, pe care eu am înlocuit-o acum opt ani, dar care mai lucrează și astăzi în școală, și care încă face parte din echipa de management”, a conchis directorul școlii din Ezeriș.

În prezent, la școala din Ezeriș învață 116 copii dintre care 36 sunt preșcolari, și predau 13 profesori.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/