Clopoţelul a sunat şi în această dimineaţă, însă nu ca să-i cheme pe elevi în sălile de clasă. Programul „Şcoala altfel” debutează astăzi în şcolile din toată ţara şi continuă până la sfârşitul săptămânii. Elevii vor avea parte de un orar special, în care lecţiile de la catedră vor fi înlocuite cu activităţi non-formale.
Timp de o săptămână, elevii din toată ţara nu vor mai primi note în funcţie de cât de bine ştiu lecţia sau cum au răspuns la lucrarea de control. „Şcoala altfel” le testează spiritul de echipă, preocupările extra-şcolare, compentenţele şi talentele în domenii care nu ţin de ceea ce scrie în manuale. Programul iniţiat de Ministerul Educaţiei își propune implicarea, deopotrivă a elevilor și dascălilor, în activități nonformale, interesante şi inedite.
Elevii şcolilor şi liceelor din Reşiţa au ieşit şi ei astăzi din sălile de clasă şi s-au îndreptat spre parcuri, muzee sau curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. „Săptămâna aceasta sunt programate acţiuni diverse, de la vizite la muzee, activităţi sportive, lecţii de istorie locală şi spectacole de teatru, toate făcând parte din programul derulat la nivel naţional, Şcoala altfel”, a precizat Adrian Doxan, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.
Împreună pentru un oraş curat
Peste 70 de copii care învaţă la Liceul Teoretic Mircea Eliade s-au înarmat în această dimineaţă cu saci menajeri şi mănuşi de protecţie şi au ieşit la curăţenia de primăvară. Acţiunea celor mici se sincronizează şi cu Luna curăţeniei, desfăşurată de Primăria Reşiţa în întregul municipiu. „În cadrul săptămânii „Şcoala altfel”, Liceul Teoretic Mircea Eliade a organizat o zi a curăţeniei altfel, în cadrul căreia ne-am gândit să strângem gunoaiele din Parcul Tricolorului. Încă o acţiune de acest gen se va desfăşura în parcul Liceului Teoretic Mircea Eliade. Şi acolo elevii de liceu se vor ocupa de curăţarea spaţiului verde”, a spus Lucian Miclău, profesor la Liceul Teoretic Mircea Eliade.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629357853722″]
Excursii, ore de gătit şi ateliere de lucru
Elevii Şcolii cu Clasele I-VIII nr. 7 vor avea şi ei o săptămână plină. Astfel, în programul săptămânii au fost incluse drumeţii la Ochiul Beiului şi Cheile Caraşului, excursii la Ocna de Fier-Biniş-Dognecea şi Timişoara, vizite la diverse instituţii şi acţiuni de ecologizare.
Elevii claselor a opta vor organiza o expoziţie de plante cu vânzare, în timp ce colegii lor mai mici, din clasa a cincea, îşi vor testa talentele gastronomice în cadrul atelierului „Micii Bucătari”. Mâinile dibace ale boboceilor de clasa I vor realiza felicitări şi decoraţiuni pentru Paşte.
Lecţii de intervenţie de la pompieri
În calitate de partenere ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în cadrul programului „Şcoala altfel”, subunităţile ISU Semenic din Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă şi Bozovici îşi deschid porţile pentru musafiri. Clopoţelul Şcolii Altfel a sunat în curtea ISU SEMENIC pentru prima dată astăzi, la ora 9.30. La Detaşamentul de Pompieri Reşiţa sunt aşteptaţi, aproximativ 40 de elevi din clasele a cincea şi a opta de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Bocşa. În acelaşi timp, Detaşamentul de Pompieri Caransebeş va fi vizitat de către elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII Borlova. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin este o instituţie deschisă parteneriatelor care au ca scop şi obiectiv principal educaţia populaţiei, în general, a copiilor şi tineriilor, în special”, a precizat Ancuţa Balint, purtător de cuvânt al ISU Semenic.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629358063002″]