Proiectul Sci-art your life!, demarat de META Spațiu, a urmărit să dezvolte un program artistic, științific, educațional și cultural cu impact asupra comunității timișorene.
Rolul programului Sci-art your life! este de a cultiva internațional renumele orașului Timișoara, în continuitatea Capitalei Europene a Culturii, prin activități care implică în mod activ publicul și creează experiențe semnificative, încurajează implicarea și diversificarea publicului, au potențialul de a câștiga recunoaștere internațională și contribuie la definirea profilul cultural al orașului și județului.
„În cadrul proiectului, am demarat programul Art & Science Education, prin care am continuat demersul nostru de promovare a educației interdisciplinare, oferind o platformă alternativă de învățare. Anul acesta, ne-am concentrat pe crearea unui program de mentorat și educație pentru copiii din categorii defavorizate de la Școala Gimnazială Maria Brindea din Pesac. Astfel că în perioada 23 – 28 septembrie, s-au desfășurat o serie de workshop-uri de artă și știință pentru copii”, transmit cei de la META Spațiu.
Primul atelier, atelierul de bioartă, coordonat de Alexia Oancea, a combinat biologia și arta prin imagini microscopice, dezvoltând abilități artistice și științifice. La atelierul de cianotipie susținut de Benjamin Bledea, elevii au putut să experimenteze o tehnică fotografică alternativă, învățând despre lumină și chimie.
Andreea Manolache a susținut un atelier de gândire critică, care a îmbunătățit abilitățile de analiză și argumentare prin dezbateri. Ultimul atelier, cel de patrimoniu local, susținut de Miruna Robescu a crescut conștientizarea valorilor culturale prin vizite la situri locale. Astfel, programul Art & Science Education a contribuit la îmbogățirea experiențelor educaționale și la dezvoltarea comunității culturale din Timiș.
În urma atelierelor, cei 30 de elevi participanți au realizat lucrări de artă ce au explorat teme interdisciplinare, combinând elemente artistice cu concepte din știință, precum geometria, structurile biologice și fenomenele naturale. Aceste creații au fost expuse alături de instalația de lumini „Morse” a artistului Dorian Bolca, amplasată în holul principal al Școlii din Pesac.
Programul Art & Science Education a continuat în perioada 24 – 27 octombrie 2024, cu o mini-rezidență a unui grup de 10 eleve de la Școala Gimnazială ,,Maria Brindea” din Pesac, desfășurată la Timișoara. Timp de câteva zile, aceste tinere au fost ghidate într-o aventură interdisciplinară de către specialiști din diferite domenii, oameni de știință și artiști.
În colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, elevele au avut oportunitatea de a explora laboratoarele de mecanica fluidelor, rezistența materialelor și rezistența seismică, și au vizitat Experimentarium UPT, unde au participat la diverse experimente interactive.
Printe activități s-au numărat și un curs de prim ajutor susținut de echipa Crucii Roșii, un workshop de sound art cu Mihai Toth, în care au explorat sunetele canalului Bega, și vizite la obiective culturale importante precum Muzeul de Artă, Bienala de arhitectură și proiectul Orașul Paralel, etc. În plus, programul a inclus o seară de film la Cinema Victoria și un spectacol de teatru la Teatrul Merlin, îmbinând educația cu explorarea creativă.
Prin abordarea interdisciplinară, elevii au avut oportunitatea să înțeleagă că atât arta, cât și știința contribuie la dezvoltarea unei gândiri flexibile și inovative, capabile să navigheze complexitatea lumii contemporane.
Un alt eveniment important, desfășurat în cadrul proiectului Sci-art your life! este seria de conferințe META FORUM, aflată la cea de-a doua ediție, care a avut locul pe 18 și 19 octombrie 2024, la sediul MV sci-art center. META FORUM – Shifting realities a reunit specialiști și cercetători din domeniile artei vizuale, media digitale și cercetării interdisciplinare, cum ar fi Dragoș Dogioiu, Mihaela Ghiță, Gabriela Mateescu, Mihai Toth și Mirela Stoeac-Vlăduți.
Într-o eră de rapidă evoluție tehnologică, META FORUM a explorat impactul tehnologiei digitale și inteligenței artificiale asupra artei contemporane, oferind perspective asupra rolului artei în interpretarea dinamicilor sociale și culturale. META FORUM a încurajat schimburile de idei și colaborările interdisciplinare, accentuând rolul central al experimentului artistic în dezvoltarea și adaptarea la realitățile emergente.
„Proiectul Sci-art your life! a demonstrat că arta și știința, în intersecția lor, pot deveni un catalizator pentru educație, inovație și dezvoltare comunitară. Programul a implicat activ participanții de toate vârstele, a creat experiențe interdisciplinare captivante și a contribuit la diversificarea peisajului cultural timișorean. Continuând pe această direcție, META Spațiu își propune să dezvolte noi proiecte care să promoveze colaborarea între artă și știință, consolidând astfel legăturile dintre comunitate și scena culturală locală, națională și internațională”, mai aflăm de la inițiatorii proiectului.
Evenimentul face parte din proiectul Sci-art your life!, parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Moș Crăciun alb-violet a fost, sâmbătă, la bordul vaportului Pelican. A adus bucurie pentru 50 de copii care au avut ocazia să se plimbe pe Canalul Bega. Micuții din...
Victimele Revoluției din Decembrie 1989, comemorate la Reșița
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281