Reprezentații Girexim, societate care administrează Centrul Integrat de Management al Deșeurilor Caraș-Severin, ridică din umeri și dau vina pe apa de ploaie pentru otrăvirea pânzei freatice!
Cetățenii comunei Lupac au alertat autoritățile încă de săptămâna trecută după ce au observat că apa râului care traversează localitatea are o culoare roșiatică, iar în amonte au depistat o spumă provocată, probabil, de anumite substanțe chimice. „Apa vine așa de la deponeul de deșeuri, avem animale, oamenii au fântâni. Am observat de mai multă vreme, dar de când cu ploile astea vine și mai murdară, și mai tulbure, cu spumă, cu de toate. Apa asta ajunge în fântâni, pânza freatică e afectată, oamenii folosesc apa asta. E jale!”, reclamă unul dintre cetățenii comunei Lupac.
Prefectul Ioan Dragomir a acționat prompt. A dispus imediat ca autoritățile competente să facă verificări și să ia măsurile ce se impun. Administrația Bazinală de Apă Banat a confirmat că sesizările oamenilor sunt îndreptățite și a sancționat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Lupac pentru poluarea râului Gelug. În urma verificărilor efectuate de echipa mixtă de specialiști a Sistemului de Gospodărire Caraș-Severin s-a constatat faptul că este vorba despre poluare cu levigat provenit de la depozitul de deșeuri făcut cu zeci de milioane de euro, bani europeni.
„Poluatorul este Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Lupac, care este depozitul regional de deșeuri al județului Caraș-Severin. Poluatorul nu a respectat prevederile autorizației de gospodărire a apelor cu privire la gestionarea levigatului (lichidul nociv din gunoiul menajer), fapt ce a condus la deversarea unei cantități în emisarul natural, Valea Starcovăț (curs de apă necadastrat) care se varsă în râul Gelug. Prima măsură luată împreună cu poluatorul a fost stoparea deversării de poluanți în cursul de apă”, precizează instituția condusă de Viorel Avram. În cauză a fost aplicată o sancțiune contravențională în sumă de 35.000 lei.
Inspecția Teritorială a Apelor Caraș-Severin va verifica din nou situația în teren, urmând că în funcție de situația constatată să fie luate, împreună cu poluatorul, măsuri de diminuare a riscului de recontaminare. Deocamdată nu au fost observate sau semnalate efecte negative asupra vietăților acvatice.
Garda de Mediu Caraș-Severin a fost la rândul său pusă în temă cu poluarea accidentală de la Lupac. Comisarul-șef Remus Blujdea ne-a precizat că inspectorii de mediu vor face chiar mâine un control la deponeul de deșeuri pentru a verifica modul în care se manageriază gunoiul în Caraș-Severin.
Reprezentanții Girexim, care gestionează activitatea de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Lupac, n-au prea multe să-și reproșeze. De fapt, nu au nimic. „Nu am nimic de declarat. S-a oprit ploaia! Să fie sănătoși!”, le-a transmis Remus Marta oamenilor care au reclamat otrăvirea apei Starcovățului și râului Gelug.