Liberalii au anunțat că nu mai vin la ședințele Consiliului Județean Caraș-Severin după circul de astăzi din plen și se duc direct în instanță să anuleze deciziile majorității PSD-PMP-UNPR, despre care spun că sunt abuzive!
Liderul PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, s-a răzgândit cu o zi înainte de reunirea consilierilor județeni în ședință ordinară, anunțând public că renunță la a mai demisiona din calitatea de ales județean. În acest sens a trimis un fax la administrația județeană, anunțând că-și retrage demisia scrisă și semnată, depusă după ședința de constituire a legislativului. Demisia lui Vela a apucat însă să treacă pe la comisiile de specialitate, iar social-democrații s-au grăbit să-l considere deja plecat din Consiliul Județean, înainte ca despre acest aspect să se ia act în plen. Cam la fel au stat lucrurile și cu Valeria Schelean, care a fost poftită de președintele Silviu Hurduzeu să se ridice de la masa consilierilor și să ia loc în sală. Schelean s-a opus, susținând total neinspirat că ea este deputat și avocat și că are voie să stea la masă, ba chiar să ia cuvântul. De fapt, până la discutarea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi care privea demisia sa, Valeria Schelean ar fi fost cu adevărat îndreptățită să ia loc la masă și chiar să ridice mâna. La fel și Vela! Liberalii și-ar fi dorit ca de pe ordinea de zi să fie retras proiectul de hotărâre prin care se consfințea plecarea lui Vela, numai că majoritatea PSD-PMP-UNPR a funcționat. Votul în plen a păstrat proiectul și consilierii au fost poftiți să ridice mâna pentru sau împotriva demiterii șefului liberal împotriva voinței acestuia, iar social-democrații împreună cu Popovici și Bona l-au executat. Doar doctorul Purea a refuzat să-l înlăture pe Vela din Consiliul Județean, abținându-se. “E un abuz!”, au strigat liberalii, care au părăsit sala și au spus că vor apela la instanța de contencios administrativ pentru ca Vela să-și recape statutul de consilier județean.
“Ordinea de zi a fost stabilită cu cel puțin cinci zile înainte, așa cum este stabilit. Pe toate proiectele de hotărâre au existat avizele comisiilor de specialitate, astfel încât în plenul ședinței toate aceste proiecte au avut avizele necesare. În urmă cu două zile a fost o solicitare de retragere de pe ordinea de zi a celor două nominalizări din partea PNL în locul celor două demisii, iar ieri a sosit pe fax solicitarea domnului Vela de scoatere de pe ordinea de zi a demisiei sale. Revenirea asupra demisiei a fost făcută după ce ordinea de zi a fost întocmită. În scenarii pe care le-am văzut și în campanie nu cred. Se creează artificial un scandal legat ca urmare a apariției în presă că nu se vor mai face investiții în județ că nu iese Marcel Vela președintele Consiliului Județean. În viața mea nu am auzit despre un investitor care să condiționeze o investiție de cel care conduce o instituție. Nu l-a forțat nimeni să-și dea demisia!”, a explicat situația Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean.
Marcel Vela a ridicat pe bună dreptate câteva întrebări. De ce a mai fost convocat la ședință dacă demisia sa produsese deja efecte?! De ce a mai primit pe mailul personal mapa cu proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi dacă locul său era deja vacantat?! “Am avut încredere în domnul Hurduzeu că e un politician corect, că vrea binele județului. Până ieri, când am primit mapa, eram considerat consilier județean. S-au întâlnit probabil de urgență de dimineață într-un comitet de criză și au luat decizia să nu mă voteze. Nu este nicio pagubă că nu e Vela consilier județean”, a declarat Marcel Vela.
Ca atare, liberalii nu vor mai răspunde convocărilor președintelui Hurduzeu până când nu se va pronunța instanța de contencios administrativ. Din estimările avocatei Valeria Schelean, asta ar putea însemna cam două-trei luni, timp în care activitatea administrației publice județene ar fi blocată. Hurduzeu e însă mult mai optimist și a calculat că 16 voturi le sunt suficiente social-democraților și aliaților lor pentru ca legislativul să funcționeze și fără liberali.