Scandal pentru glorie și bani în sportul din Caraş-Severin! Totul se face cu uşile închise!

Topul celor mai buni sportivi ai județului a dat naștere și de data aceasta la discuții aprinse, la acuzații și suspiciuni din partea sportivilor, antrenorilor și președinților de club la adresa directorului Direcției Județene pentru Tineret și Sport Caraș-Severin, Cătălin Hogea!

Dacă majoritatea comentează doar pe la colțuri cum a fost alcătuită ierarhia celor mai buni sportivi din Caraș-Severin în 2016, antrenorul emerit de lupte, Adrian Dacica, fost președinte al Asociației Județene de Lupte, actual membru în Biroul Federal și viceprimar al Reșiței, l-a desființat public pe șeful sportului din județ. Conform unei hotărâri de guvern, mai precis HG 1447 din 2007, rezultatele obţinute într-un an nu se premiază decât o singură dată. Din punctul meu de vedere, acest clasament nu a fost întocmit fair-play. Au participat trei atleţi fără să cheme pe nimeni din partea autorităţilor locale. Am văzut în presă că domnul director era dezamăgit că, probabil, Primăria Reșița nu se va implica, dar cred că atâta timp cât e vorba de bani publici, trebuia să facă o invitaţie cuiva din administraţia locală şi chiar şi presei, care în urmă cu câţiva ani participa la întocmirea acestui clasament. Din păcate, acest clasament se face cu uşile închise! Jos pălăria pentru toţi sportivii care sunt în top, toţi sunt deosebiţi, au obţinut rezultate deosebite, pentru a ajunge aici şi-au sacrificat tinereţea, au muncit mii de ore, dar nu cred că e normal să premiem de două ori aceiaşi sportivi pentru acelaşi rezultat, pentru o calificare la Olimpiadă”, a răbufnit Adrian Dacica.

Fără să dea nume, Dacica s-a referit la atleții Marius Cocioran și Narcis Mihăilă, ambii calificați la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Primul a abandonat, Mihăilă a terminat cursa, dar în topul alcătuit de comisia DJTS se află la egalitate. Pe primul loc, alături de luptătoarea Diana Franț. „Nu vreau să insinuez că e vorba despre jocuri politice, nu cred că e normal ca politicul să intervină în sport. Ministerul are o grilă de punctaj în care poţi foarte uşor să evaluezi cine ar trebui să fie în top. În nicio grilă nu e punctată vreo participare. Am înţeles că s-a făcut un compromis când s-au calificat, acum facem un compromis că au participat, la anul vom face alt compromis. Cum îi departajăm pe cei doi, că unul a terminat proba şi celălalt a abandonat?!”, și-a motivat Dacica reacția.

Cătălin Hogea îl înțelege și nu prea. Crede că Dacica e supărat că nu e decât pe locul doi în topul antrenorilor și spune că topul a fost alcătuit de o comisie formată din patru directori ai cluburilor sportive, nu de el. „Pe baza rezultatelor, ei au alcătuit topul. Nu l-am făcut eu! Nu e vina mea dacă sunt cluburi care nu au trimis rezultatele sportivilor sau nu au trimis rezultatele corecte. În față cu tabelul punctajelor aferente medaliilor, s-a întocmit clasamentul. Marius Cocioran a fost premiat acum un an, era normal să-i recunoaștem meritele, iar anul acesta au fost toți de acord să rămână în top. E păcat să-l pierdem! Nu s-a făcut niciun compromis, ei au avut rezultate și la naționale, sunt campioni ai României. Repet, nu am făcut eu clasamentul de capul meu, s-a făcut ca de fiecare dată în ultimii ani. Alte județe nici nu țin cont de această grilă, nu e obligatoriu să o aplicăm, tocmai de aceea facem topul cu directorii celor mai importante cluburi”, a replicat directorul DJTS Caraș-Severin.

Acesta a mai spus un lucru interesant. Cocioran are doi sponsori personali și, s-ar fi gândit membrii comisiei de alcătuire a topului, dacă nu s-ar mai regăsi acolo, ar pierde această susținere. Hogea a răspuns și reproșurilor legate de componența comisiei, de faptul că Primăria Reșița și Consiliul Județean, de la care se așteaptă finanțare pentru premii, nu au reprezentanți. Niciodată când s-a făcut topul n-am avut reprezentanți de la Primărie în comisie. Eu cred că Adi e supărat că nu a ieșit el cel mai bun antrenor. Aceste discuții nu fac sub nicio formă bine sportului. Am depus și la Primărie, și la Consiliul Județean solicitări pentru finanțarea festivității de premiere. 40.000, respectiv 20.000 de lei. Nu sunt sume foarte mari, pentru că știm că nu sunt bani. Eu am încredere că Adi Dacica va sprijini sportivii, că a spus că va avea grijă de ei când va fi viceprimar. Acum are ocazia să demonstreze! Nu au ce să caute orgolii politice în sport. Sportivii nu au nicio vină că unul e de la PNL, de la PSD sau de la UDMR. E cea mai mare prostie să amesteci politicul în sport”, a mai afirmat Hogea.

CITEȘTE ȘI:

Premieră în Caraș-Severin. Trei sportivi pe primul loc în Top Sport!