A fost scandal mare, marți seara, în plenul Consiliului Local Timișoara, pe tema recuperării patrimoniului orașului. Administrația Fritz a fost acuzată că nu spune tot adevărul, iar demersurile au fost începute în timpul lui Robu.
Administrația Fritz a fost acuzată că minte pe tema recuperării patrimoniului orașului, marți seara, în plenul Consiliului Local Timișoara. Asta după ce instituția s-a lăudat cu faptul că mai multe imobile au fost recuperate în acest mandat, printre care vila de pe B-dul C.D. Loga, nr. 52, ștrandul termal și un apartament din zona Bălcescu. Așadar, consilierii locali s-au certat minute în șir pe marginea acestui subiect.
În timpul interpelărilor, primul care a luat cuvântul a fost Adrian Lulciuc, de la PNL, care a precizat că „aș dori să știu de când este dânsul primar, câte dosare a înaintat în justiție pentru recuperarea patrimoniului”. De asemenea, Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a bătut obrazul primăriei pentru că nu recunoaște meritele administrației Robu.
„Manipularea și minciunile grosiere care sunt repetate cu fiecare caz în parte păcălesc, din păcate, foarte mulți timișoreni. Dacă ne raportăm la Loga 52, apartamentul din Elisabetin sau ultimul caz, ștrandul termal, demersurile care au fost făcute în această perioadă nu sunt altceva decât, practic, o punere în aplicare a sentințelor definitive pe dosarele demarate de vechea administrație. Prin urmare, vreau să vă solicit respectuos să ne fie transmis tuturor consilierilor locali o prezentare succintă a demersurilor făcute pe cele trei spețe de către aparatul de specialitate al Primăriei Timișoara. Să vedem dacă într-adevăr nu s-a făcut niciun demers juridic până în 2020 și într-adevăr spectacolul la care asistăm azi i se datorează exclusiv administrației Fritz sau nu, sau e un rezultat al muncii depuse de vechea administrație”, a afirmat Roxana Iliescu.
Ruben Lațcău, viceprimarul USR a Timișoarei, i-a răspuns Roxanei Iliescu, susținând că interpelarea a fost lungă, astfel că nu a înțeles exact ce a dorit să știe.
„Vreau să știu demersurile juridice făcute de-a lungul timpului pentru cele trei obiective: Loga, apartamentul din Bălcescu și ștrandul termal. Și asta pentru că ni se reperă la nesfârșit faptul că până acum, până la momentul administrației Fritz, nu s-a făcut absolut nimic în privința recuperării acestor imobile și, mai mult decât atât, administrația veche a fost complice cu diferite clanuri, cu diferiți infractori sau mai știu eu ce alte apelative atrăgătoare ați mai găsit. Și fiind într-o complicitate cu aceștia au stat total în pasivitate și, ce să vezi, a venit anul 2020 când administrația Fritz a început demersurile privind recuperarea patrimoniului municipiului Timișoara, nefăcându-se până la acel moment absolut nimic”, a subliniat Roxana Iliescu.
Ruben Lațcău nu a putut oferi un răspuns clar la solicitare.
„În Timișoara cred că știe tot orașul că în ultimii 10 – 15 ani, administrațiile precedente au fost părtașe și complice, activ sau pasiv, la modul în care clanul Cârpaci, Covaci și toți ceilalți din această zonă a clanurilor au pus mâna pe vilele din centrul Timișoarei. Cred că am văzut de-a lungul anilor situații cu vile mutilate an de an, dar prima situație cu o clădire luată de la clanul Cârpaci am văzut-o anul acesta. Eu nu țin minte să fi văzut în ultimii zece ani situații în care clanul Cârpaci să fi pierdut, țin minte să fi văzut doar situații în care clanul Cârpaci mai lua câte un imobil, mai lua câte unul”, a explicat Lațcău.
Viceprimarul Timișoarei a fost întrerupt de mai mulți consilieri liberali, care i-au solicitat să facă public numărul de dosar, astfel că aleșii au început să vorbească unii peste alții. „Este o minciună”, a strigat liberalul Dan Diaconu. „Este o reacție care nu face altceva decât să-mi confirme că mergem în direcția bună”, s-a auzit Lațcău.
„Apelul meu către dvs. era la a nu mai minți, la a nu mai spune faptul că până la acel moment, până la momentul administrației Fritz aparatul de specialitate al primăriei și vechea administrație nu a făcut nimic”, a precizat Roxana Iliescu.
A luat cuvântul și Dan Diaconu, din partea PNL, care a enumerat numerele mai multor dosare din anii 2014, 2015 și 2017 în ceea ce privește baza sportivă demolată pe B-dul Vasile Pârvan. „Toate procesele au fost câștigate de municipiul Timișoara, niciunul nu a fost pornit în vreun fel în administrația Fritz”, a precizat Dan Diaconu. Liberalul a subliniat faptul că tinerii de la canotaj nu mai au unde să-și țină bărcile pe malul Begăi, după demolarea bazei sportive.
„Acum am ajuns la copiii Timișoarei. Este foarte toxic modul în care această alianță toxică, PNL – Pro România – PSD, amestecă lucrurile”, i-a răspuns Ruben Lațcău.
„Domnule Lațcău, la vârsta dvs. ar trebui să aveți mai multă răbdare, pentru că vi se dă cuvântul. Nu înțeleg pentru ce interveniți și țipați atât de tare”, a precizat Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei.
„Este o atitudine de o ipocrizie și de o moralitate absolut sfidătoare, pentru că rana asta în Timișoara, a caselor luate de clanul Cârpaci, a patrimoniului furat de tot felul de oameni, este o rană deschisă pe care singurii care nu o înțeleg sunt consilierii cu trei, patru, cinci mandate, cu experiență în administrație și consiliul local care nu înțeleg care e problema și doresc dovezi”, a afirmat Ruben Lațcău.
Discuțiile contradictorii au continuat minute în șir pe această temă, consilierii locali acuzându-se între ei ba că nu au cei șapte ani de acasă, ba că nu sunt la televizor să facă show-uri, ba că vorbesc tâmpenii.