Gestionarea scandaloasă a gunoiului de către administrațiile locale și de cea județeană a provocat reacții imediate din partea mai multor oameni de afaceri care s-au trezit astăzi cu grămezi uriașe de deșeuri sub nas!
Ceea ce anunța săptămâna trecută fostul viceprimar al Reșiței, Sorin Simescu, actualmente director al SC Green Ecobauer, pare să se întâmple. Societatea pe care o conduce nu mai primește nicio mașină cu gunoi pe platforma de la Lupac, astfel că firma Brantner, operatorul care colectează deșeurile menajere din municipiul Reșița, și primăria se văd obligate să găsească soluții de avarie. Și au găsit! Undeva pe Valea Țerovei, la câțiva zeci de metri de societățile Prodmec și Spaleck, de Restaurantul 5M, de o fabrică de pâine și tot la fel de aproape de două fabrici de mezeluri! Soluția găsită, evident una scandaloasă, i-a revoltat pe oamenii de afaceri din zonă și nu numai pe ei. Au sesizat imediat Garda de Mediu și au venit într-o goană la Primăria Reșița pentru a cere socoteală. Puțin le-a păsat că societății Green Ecobauer i-a fost reziliat contractul de concesionare a platformei de la Lupac și că acesta trebuie să scape urgent de munții de gunoi de acolo. La fel de puțin au fost interesați să afle că e vorba doar despre o soluție provizorie. Și au avut dreptate, pentru că acele grămezi de gunoi chiar nu au ce căuta acolo, decizia luată fiind cel puțin stupidă.
„Noi investim milioane de euro și vine Crina și ne pune gunoiul în față?! E inimaginabil așa ceva! Așa atragem investitori?! În loc să ne aducă investitori, Crina ne aduce gunoaie?! Să pună în parcul industrial, că și așa nu a adus vreun investitor, deși a cheltuit o grămadă de bani! Nouă ne vin parteneri din Germania zilele următoare. Când vor vedea gunoiul la poarta unității nici nu vor mai intra!”, a strigat revoltat administratorul Prodmec. Reprezentantul Spaleck a venit și el la primărie pentru a-i cere socoteală viceprimarului cu atribuții de primar, Ioan Crina. La fel și patroana Restaurantului 5M: „Gunoaiele sunt la 50 de metri de unitatea noastră. Sunt două fabrici de mezeluri, e o fabrică de pâine acolo! Ni s-a spus că pentru trei săptămâni va fi situația asta. Că aduc gunoiul dimineața și seara îi iau”.
După cinci minute petrecute în biroul lui Ioan Crina, acesta i-a asigurat că situația se va îndrepta de îndată. În sensul că în locația respectivă nu se va mai depune nici măcar o găleată de gunoi și că locul va fi curățat, urmând a se căuta altă variantă pentru gunoiul reșițenilor.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157668274646010″]
„Astăzi a fost o ședință la Prefectură convocată de doamna prefect deoarece se previzionează o gravă problemă a gunoaielor în Caraș-Severin. În ce privește municipiul Reșița, noi avem contract cu operatorul nostru de salubritate până la sfârșitul lunii iulie, inclusiv depozitarea. Am înțeles că există unele probleme cu societatea care face presortarea, că nu mai poate găsi furnizori unde să ducă. Operatorul nostru ne-a asigurat că a găsit soluții și a încheiat contract cu un deponeu unde poate depozita. Soluția găsită, în sensul că a închiriat un teren privat unde să facă transbordarea, din punctul meu de vedere și al firmelor din zonă este total improprie pentru efectuarea acestei transbordări și le-am recomandat și trimis notificare pentru a schimba locul. Grav este că prin anumite pârghii, unele partide politice și persoane încearcă să creeze artificial o criză a gunoaielor în Reșița, astfel ca toată vina să se dea pe primărie și un alt candidat să încerce să câștige primăria pe această temă. Este un lucru grav când te joci cu interesele cetățenilor!” – Ioan Crina, viceprimar cu atribuții de primar