Noi explicații vin de la Consiliul Județean Timiș cu privire la efectele ordonanței modificată recent care prelungește termenul de realizare a investițiilor de infrastructură pentru programul Capitalei Europene a Culturii până în 2024.
Alin Nica acuză reprezentanții Primăriei Timișoara de incompetență și lipsă de profesionalism, după ce primarul Dominic Fritz s-a plâns că Timișoara ar trebui să restituie statului, respectiv Ministerului Culturii, 40 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI: Fritz acuză: programul Timișoara 2023, sabotat de Ministerul Culturii!
„A fost, de fapt, o chestiune concertată și coordonată de administrația USR. De fapt, de alianța PSD-USR de la Timișoara. Îmi este foarte clar, după ultimele ieșiri publice, la fel de coordonat, de faptul că PSD și-a subordonat USR la Timișoara. (…) De ce trebuie să dea banii înapoi? Pentru că atunci când s-a aprobat modificarea la OUG 42/2019 (…) s-a abrogat mecanismul de finanțare pentru investițiile prevăzute în anexa numărul 1 la ordonanța inițială. S-a stabilit un alt mecanism, mai simplu, fără contract de finanțare așa cum era înainte. Reziliindu-se acele contracte, ele nu mai sunt valabile. Ministerul, conform noi proceduri, ne-a cerut o nouă listă de proiecte pe care să o înaintăm, o listă cu cheltuieli care pot fi realizate în acest interval scurt de timp, rămas până la finele anului 2023. Noi ne-am conformat și, evident, nicio investiție nu trebuia să fie angajată înainte de această modificare a metodologiei, pentru că nu poate fi finanțată. Legea nu retroactivează. Ea produce efecte din momentul adoptării. Din momentul adoptării ordonanței de urgență era clar că nu pot fi decontate cheltuieli angajate și realizate înainte de apariția ei, contractele anterioare fiind reziliate.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Alin Nica mai spune și că primăria mai are timp să finalizeze obiectivele de infrastructură pentru care primește bani de la stat.
„(…) Sunt prejudicii, banii trebuie returnați. Problema nu este doar cu Ministerul Culturii, problema va fi și cu Curtea de Conturi. Problema este în principal că banii nu vor mai putea fi cheltuiți. Mai au o mică șansă. Să vină acum, profitând de noua prelungire a termenului de implementare a proiectelor, cu o nouă listă de proiecte, fezabile a putea fi implementate până la 30 iunie 2024 și să reușească să atragă cât mai mulți bani din această finanțare. Sau să discute cu stăpânul său, cu stăpânul Simonis (n.r, Alfred Simonis, deputat PSD de Timiș) și să-i modifice în Parlament, dar așa cum trebuie, nu pe ureche, legea astfel încât să-i fie de folos.”, a mai explicat Nica.
Potrivit administrației județene, Primăria Timișoara a reușit să implementeze doar 10% din proiectele demarate pentru anul Capitalei. Cât despre CJ Timiș, vicepreședintele Alexandru Proteasa spune că din cele 31 de obiective asumate, 14 sunt finalizate. Unul singur din acestea nu ar fi în grafic, respectiv construcția unei clădiri multifuncționale de la Muzeul Satului.
CITEȘTE ȘI: Simonis (PSD): Programul Timișoara 2023, bătaia de joc a unor politicieni