Scăderi de până la 90% la debitul apelor! ABA Banat spune că nu sunt motive de îngrijorare

explo 1000x200

Debitele râurilor din Banat sunt sub mediile din anii precedenți! Titu Bojin asigură că regiunea nu va fi afectată de lipsă de apă datorită lacurilor de acumulare.

Debitele apelor din Banat sunt sub mediile lunare multianuale. Cauza principală este cantitatea scăzută de precipitații. Bazinul hidrografic al râului Timiș înregistrează o scădere considerabilă de 75%, în timp ce râurile Bega și Cerna se situează la o valoare cu 60% mai mică. În bazinul hidrografic Bega Veche indicii prezintă debite cu aproape 90% mai scăzute decât media multianuală a lunii aprilie. Situația este similară în bazinul Moravița, unde măsurătorile înregistrează o scădere cu 85%. Bârzava prezintă o scădere cu 65%, în timp ce bazinele Carașului și Nerei au debite cu 70% mai mici.

ABA Banat explică motivul pentru debitele înregistrate. Aprilie este una dintre cele mai ploioase luni ale anului. Indicii anteriori aveau o valoare diferită datorită ploilor și topirii zăpezilor. În 2020, precipitațiile au fost mult mai reduse cantitativ și stratul de zăpadă a fost scăzut. Titu Bojin oferă asigurări cu privire la cantitatea de apă folosită de populație, industrie și agricultură. Directorul ABA Banat spune că lacurile de acumulare din regiune au un grad de umplere mare și permit utilizarea volumului de apă pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă în cazul în care va fi nevoie. „Chiar și așa, în momentul de față, aceste debite sunt suficiente pentru a asigura toate folosințele consumatoare de apă (populație, industrie și zootehnie) din spațiul hidrografic Banat, mai ales că majoritatea lacurilor de acumulare din Banat au acum un grad de umplere mare. Volumul de apă reținut în acestea poate fi utilizat pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă, în perioadele în care situația o cere”, a precizat directorul ABA Banat.

În Caraș-Severin, acumulările Secu, Gozna și Trei Ape, au un grad de umplere de peste 90%, acumularea de la Băile Herculane se situează la 63%, în timp ce Poiana Mărului la 87%. În Timiș, acumularea Surduc are un grad de umplere de 95%. Există un motiv de optimism: precipitațiile de la începutul lui mai au condus la înregistrarea unei creșteri ușoare a râurilor din Banat.