Satul lacustru de la Berzasca, ferit de viitura așteptată pe Dunăre

cristian suru, apele romane caras severin

Debitul Dunării este reglat de la Porțile de Fier iar cotele așteptate sâmbătă nu reprezintă un pericol în Caraș-Severin.

Conform lui Cristian Suru (foto), șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, ieri debitul Dunării a depășit cu puțin 6.000 de metri cubi pe secundă. Astăzi a ajuns la 6.200 iar, în cursul zilei, se așteaptă să treacă de 6.500. Debitul prognozat pentru ziua de sâmbătă este de aproximativ 8.200 de metri cubi pe secundă. Deși estimările nu dau motive de îngrijorare, autoritățile de la nivel de județ monitorizează situația pentru a preîntâmpina situațiile neprevăzute.

Prefectul Ioan Dragomir a discutat deja cu primarii celor șase localități din Clisură, cărora le-a solicitat să avertizeze cetățenii care au ridicat construcții aproape de albia Dunării. Mâine, prefectul va străbate cei 60 de kilometri ai Clisurii din județ împreună cu reprezentanții Apelor Române, o acțiune similară fiind anunțată și de către ISU Semenic. „Astăzi, la Primăria Moldova Nouă, s-a întrunit comitetul local pentru situații de urgență. S-a transmis primăriilor să urmărească zonele care sunt predispuse la a fi inundate. La acest debit, nu există proprietăți care să fie în pericol decât dacă au apărut construcții în zone inundabile, probabil ridicate fără autorizație”, a spus lt. col. Ionel Tilca, șeful ISU Semenic într-o ședință desfășurată astăzi la Prefectura Caraș-Severin.

Cristian Suru a văzut încă de ieri situația din teren. La Moldova Nouă, a observat terasele suspendate pe malul Dunării, pe sub care apa aproape că a secat. Recomandă ca acestea să fie trase cât mai aproape de mal și ancorate bine pentru a nu risca să fie luat de Dunăre atunci când nivelul apei va crește. „Dl. primar a înțeles situația și a răspuns că astăzi va avea loc o ședință la primărie după care reprezentanții primăriei vor merge pe teren”, a spus Cristian Suru.

La Coronini, sunt câteva construcții ridicate aproape de malul Dunării iar la Berzasca ar putea fi în pericol căsuțele suspendate, amenajate pe luciul apei. Primarii celor două comune dau însă asigurări că nu există motive de îngrijorare. Conform lui Ilie Boboescu, la Coronini, nivelul ridicat al Dunării ar putea ajunge la o singură casă dar fără risc de pagube însemnate. „Am discutat cu oamenii care locuiesc în casele aflate aproape de Dunăre. Acele case au fost construite cu zeci de ani în urmă, acolo locuiesc mai multe generații și le e greu să plece. Își asumă riscurile de fiecare dată când sunt viituri. Susțin că au cantități însemnate de nisip, o să-i ajutăm și noi cu oamenii noștri”, a spus primarul comunei Coronini pentru Express de Banat.

Pericol nu există nici la Berzasca, după cum am reținut din declarația primarului Petru Furdui. „La Porțile de Fier, se golește barajul. Asta face ca, la noi, Dunărea să se retragă iar debitul ridicat acoperă chiar nivelul din care apa s-a retras. Căsuțele construite pe Dunăre nu vor fi afectate și nici alte construcții ridicate aproape de mal. La momentul actual, nivelul apei e scăzut iar când va veni viitura va afecta mai degrabă zona din aval de Porțile de Fier, nu pe cea din amonte”, a spus Petru Furdui pentru Express de Banat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/