Șase luni de pandemie, povestite din spatele porților Spitalului CF Timișoara! „În acele momente de cumpănă, societatea civilă s-a mobilizat rapid”

A trecut jumătate de an de când România a intrat pe lista țărilor în care „și-a făcut intrare” noul coronavirus. În „război” a intrat și colectivul de la Spitalul CF Timișoara, iar actualul manager al unității sanitare povestește ce s-a întâmplat în ultimele șase luni de la izbucnirea uneia dintre cele mai extinse crize sanitare din ultimul secol.

Spitalul CFR a fost inclus, încă din 6 martie, în rețeaua de spitale-suport COVID-19 prin hotărârea Centrului Operațional de Coordonare din cadrul Ministerului Sănătății. În timp ce colegii lor, de la Spitalul Clinic ,,Victor Babeș”, și-au canalizat forțele spre combaterea noului tip de coronavirus, medicii din cadrul spitalului CFR au primit cazurile infecțioase non-COVID. Pacienții au fost redirecționați zi și noapte către unitatea sanitară.

„De atunci, s-au pus bazele unei strânse colaborări cu Spitalul de Boli Infecțioase. Medicii din cele două unități au ținut legătura permanent pentru a avea rezultate optime în tratarea pacienților internați cu patologii infecțioase. Conform Planului alb al județului Timiș, pacienții depistați SARS-CoV-2 pozitiv, în cursul lunilor aprilie și mai, au fost transferați la Spitalul de Boli Infecțioase, iar din 6 iunie, în contextul amplificării ratei de infectare din județ, a fost deschis Pavilionul nr. 15, cu 25 de paturi dedicate COVID-19 în cadrul Spitalului CFR.”, a explicat Stela Iurciuc, managerul Spitalului CF Timișoara.

Astfel, la Spitalul CF au fost internați pacienți asimptomatici sau care au dezvoltat forme ușoare sau medii de boală, iar pavilionul destinat acestor cazuri a fost ocupat, de multe ori, la capacitate maximă. În tot acest timp, oameni cu suflet s-au mobilizat și au dat o mână de ajutor. Au fost donate materiale de protecție, dezinfectanți sau produse de igienă.

„Activitatea pe celelalte secții s-a desfășurat respectând OMS nr. 555/2020. S-au făcut eforturi pentru a derula fără întrerupere programul național de tratament pentru amiotrofie spinală, iar ambulatoriul integrat al spitalului a funcționat în conformitate cu prevederile legale. Secția Clinică Medicină Internă a funcționat fără întrerupere, iar din a doua jumătate a lunii august s-a reluat și activitatea pe Secția Clinică Chirurgie Generală. În acele momente de cumpănă pentru toți, societatea civilă s-a mobilizat rapid, Mitropolia Banatului, operatori comerciali sau persoane fizice sprijinind spitalul atât direct cât și prin Asociația Împreună pentru Spitalul Clinic Timișoara cu donații vitale: materiale de protecție, dezinfectanți, produse de igienă, concentratoare de oxigen.”, a mai spus Stela Iurciuc.

În paralel, Spitalul CFR a oferit suport mai multor instituții medicale din județul Timiș, dar și din județele învecinate.

„Personalul medical al spitalului a participat, alături de reprezentanți ai DSP Timiș, la triajul lucrătorilor sezonieri care s-au îmbarcat în garniturile speciale de tren care au deservit ruta Timișoara-Viena, a pus la dispoziție paturi pentru dotarea Spitalului Militar de Campanie amenajat pe Stadionul CFR din Timișoara, a transferat ventilatoare mecanice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și la Spitalul Județean de Urgență Reșița.”, spune managerul unității sanitare.

Din 10 august a fost pornită și activitatea de testare RT-PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 în laboratorul de biologie moleculară, înființat și dotat cu sprijinul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, dar și al Universității de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara. Conducerea Spitalului CFR transmite că planifică mutarea secției COVID-19 în spațiul fostului ambulator, aflat pe strada Gării, dar sunt necesare lucrări de reabilitare pentru a asigura circuitele epidemiologice și un confort corespunzător pacienților.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/