Șase blocuri din Reșița, cuprinse în „Valul Renovării”

Unitățile locative din Reșița, construite înainte de 1990, ar putea beneficia de o renovare energetică completă, fără contribuția financiară a asociațiilor de proprietari.

Primăria Reșița a depus solicitări de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C5 – Valul Renovării, Axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, pentru șase blocuri de locuințe.

Concret, este vorba despre Blocurile Nr. 1, 3, 5, 7 și 9 de pe Bulevardul Republicii și Blocul Nr. 35 de pe Strada Revoluția din Decembrie, care dacă vor fi admise la finanțare vor beneficia de o renovare energetică completă, fără contribuția financiară a proprietarilor.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Lucrările propuse prin proiect pentru eficientizarea energetică a unităților locative au în vedere: izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată; închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă; izolarea termică a planșeului peste subsol (unde este cazul); reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat din casele de scară; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din casele de scară cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED, dotate cu senzori de mișcare/prezență; instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, precum instalații cu panouri solare fotovoltaice și puncte de reîncărcare pentru vehicule etc.

Investiția totală a lucrărilor este de 9.483.260 de euro fără TVA. Pentru blocurile din Govândari – valoarea este de 9.050.000 de euro, câte 1.810.000 de euro pentru fiecare dintre cele cinci blocuri, iar pentru cel din Lunca Pomostului, suma este de 433.260 de euro fără TVA.

Depunerea proiectelor pe PNRR nu implică nicio cheltuială din partea asociațiilor de proprietari și a locatarilor, studiile fiind demarate de Primăria Reșița.

banner 970 x 250