Sârbii distrug ecosistemul de pe râul Nera. Românii stau şi se uită!

GEC Nera şi Asociaţia Aurora (Serbia) au prezentat rezultatele parţiale ale implementării în comun, în anul 2011, a unui proiect de monitorizare a tăierilor ilegale de arbori de pe cursul râului Nera.

Ieri a avut loc la Vârşeţ prima parte a conferinţei cu tema Protecţia naturii în munţii Vârşeţului şi în sudul Banatului, care a fost organizată de Asociaţia GEA din Vârşeţ cu participarea unor reprezentanţi din partea Administraţiei Pădurilor „Banatšume” din Pančevo,  Facultăţii de Geografie din Belgrad, Inspecţiei de Regim Silvic Pančevo, Institutului pentru Cercetări Biologice Belgrad, presei şi a unor ONG-uri din Vojvodina.

“Concluziile şi comentariile participanţiilor privitoare la prezentarea făcută de către cele două ONG-uri au evidenţiat faptul că, prin implementarea acestui proiect,  pe teritoriul Serbiei tăierile ilegale de arbori nu au putut fi stopate din mai multe motive”, a declarat Doina Mărgineanu, reprezentant GEC Nera.

Codul Silvic din Serbia este foarte permisiv în raport cu cel din România şi reglementările UE în acest domeniu, regimul juridic al propietăţii terenurilor pe care s-au făcut tăieri ilegale nu este suficient de clar, iar Consiliile Locale şi primăriile nu se implică în a sprijini celelalte autorităţi în acţiunile de identificare a infractorilor. “Ecosistemul transfrontalier comun de pe râul Nera se degradează rapid din cauza tăierilor ilegale de arbori de pe teritoriul Serbiei. Poliţia de frontieră şi poliţia locală din Serbia şi România nu colaborează suficient pentru stoparea tăierii ilegale de arbori şi trecerea acestora peste zona de frontieră. Este necesară o implicare mai mare a factorilor majori de decizie din România şi Serbia, mă refer la Ministerul de Externe, Ministerul Mediului sau Comisia mixtă pentru apele de frontieră ca să stopăm fenomenul tăierilor ilegale de arbori”, a concluzionat Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/