Sărbători pe datorie! „La o pensie de 1.300 de lei, cum Dumnezeu să ne ajungă banii!”

carp resita 1
1000x100 Cuib de vise 1000x100

După o viață de muncă, mulți pensionari sunt nevoiți să se împrumute. Seniorii fac cu greu față traiului zilnic, așa că, în pragul sărbătorilor, soluția rămâne Casa de Ajutor Reciproc.

Decembrie este luna Nașterii Mântuitorului, a bradului împodobit, a cadourilor, a reîntregirii familiei, a bucuriei și a meselor îmbelșugate de Crăciun, de pe care, conform tradiției, nu au voie să lipsească friptura de porc, cozonacul, sarmalele sau piftiile. Însă, în anul cu cele mai mari scumpiri, cei mai mulți dintre seniori își fac calcule pentru o masă modestă. Alții nici măcar nu se mai gândesc la ce vor pune pe masă, ci doar la cum să-și plătească facturile la gaze naturale și energie sau cu ce bani să-și cumpere medicamentele fără de care viața le-ar fi pusă în pericol. Așa că, după o viață de muncă, pentru mulți pensionari salvarea de moment vine din partea caselor de ajutor reciproc. O astfel de situație o întâlnim și la Reșița, unde, de la jumătatea lunii august, s-au întocmit liste de așteptare pentru acordarea de împrumuturi.

Pe Ana Drăgoi, în vârstă de 70 ani, am întâlnit-o joi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reșița. Venise împreună cu soțul pentru un nou împrumut. „Am venit să plătim rata, dar și să facem un alt împrumut. La 1.300 de lei pe lună, ne descurcăm greu. Banii ne sunt necesari și pentru facturi, și pentru sărbători, și pentru cumpărăturile pentru Crăciun. A fost Sfântul Nicolae și, ca niciodată, nu le-am dat nimic nepoatelor mele. În alți ani le dădeam și pentru vacanțe, și pentru facultate, dar, acum, nimic.”, povestește pensionara.

carp resita 3

Și pe doamna Maria Ciureanu am găsit-o în același loc. Femeia povestește resemnată că, după 33 de ani de muncă, are o pensie de numai 1.600 de lei. Are nevoie de bani pentru medicamente, lemne, dar și pentru a pune ceva pe masa de Crăciun. „Ne vom limita la cât avem. Astea sunt vremurile și ne conformăm. Nevoile sunt multe și mari, dar încercăm să ne decurcăm cum putem.”, spune pensionara de 70 de ani.

STPT job 1000x200

Iar povestea femeii e aceeași cu cea a milioanelor de pensionari români, care sunt nevoiți să recurgă la împrumuturi pentru a supraviețui. „Cei mai mulți vin și ne spun că au nevoie de bani pentru o intervenție chirurgicală sau pentru lucrări de reparații la casă, iar, mai nou, pentru plata facturilor la utilități. Mulți dintre ei sunt singuri, nu au pe cine conta.”, spune președintele Casei de Ajutor Reciproc din Reșița, Tudorița Nicula.

Iar toate aceste neajunsuri să văd și în creșterea numărului de împrumuri. „În 2021 am acordat 834 de împrumuturi, în valoare totală de 7.732.180 de lei, iar în intervalul ianauarie – decembrie 2022, am dat 990 de împrumuturi, în cuantum de 8.310.000 de lei, însă luna nu este gata, iar oamenii continuă să vină. Pentru prima dată, noi am avut din august liste de așteptare și nu am mai dat banii pe loc. Am și făcut o analiză a dosarului mai atentă, pentru că, din păcate, avem și persoane rău-platnice, care atunci când se văd cu banii, uită să plătească și așteaptă să fie sunate. Și atunci, bineînțeles, că le acordăm mai greu un alt împrumut.”, mai precizează președintele CARP Reșița.

Suma maximă pe care un pensionar o poate retrage de la CARP Reșița este de maximum 30.000 de lei, cu o dobândă de 9%. Până la 5.000 de lei, suma se acordă fără girant. Cei care solicită însă un împrumut cuprins între 5.000 și 15.000 de lei au nevoie de un girant, pentru 15.000 este nevoie de doi giranți, iar pentru 30.000 de lei, de trei giranți.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/