Carnea de miel, ouăle, produsele din lapte, toate sunt la mare căutare în perioada sărbătorilor pascale. Angajații DSVSA Caraș-Severin au pus la punct planul de controale pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare.
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, este necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală.
În perioada 28 martie – 15 aprilie, medicii veterinari din cadrul DSVSA Caraș-Severin, ai circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, vor efectua controale în toate pieţele agroalimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul:
Totodată, la nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, în perioada 28 martie – 15 aprilie va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
În ceea ce privește funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor, aceasta este permisă numai în perioada 28 martie – 8 aprilie și în perioada 3 – 15 aprilie, între orele 7.00 – 17.00.
Controalele în spațiile și locurile în care se comercializează peștele și produse din pescuit vor fi intensificate în perioada 31 martie – 2 aprilie, precum și în perioada 7 – 10 aprilie (cu ocazia sărbătorilor religioase de Florii catolice și Florii ortodoxe).
Echipele mixte constituite la nivelul DSVSA Caraș-Severin, în colaborare cu reprezentanții IPJ Caraș-Severin, vor efectua controale oficiale asupra transporturilor de miei vii.
Pot fi amenajate și spații temporare de sacrificare a mieilor. Decizia în acest sens revine DSVSA Caraș-Severin, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării/Instituţia Prefectului pentru organizarea unor asemenea locuri unde mai mulţi fermieri/crescători de ovine să sacrifice mieii şi numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU stabilite de legislația sanitară veterinară.
„Până acum nu au existat solicitări în acest sens”, a transmis Mălina Oniga, consilier în cadrul DSVSA Caraș-Severin.