Sărbătoare mare pentru credincioși. Mii de oameni, așteptați la hramul Catedralei Mitropolitane

catedrala mitropolitana din timisoara in ajunul praznicului sfantului ierarh iosif cel nou de la partos
promovare online Timisoara Casa Auto

Mii de credincioși din toate colțurile lumii sunt așteptați începând de astăzi la Timișoara să îl cinstească pe ocrotitorul spiritual al Catedralei Mitropolitane, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Preoții vor oficia slujbe religioase pe tot parcursul nopții, iar oamenii vor „îmbrățișa” lăcașul de cult prin procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh. 

Slujbele de la Catedrala Mitropolitană debutează în ajunul praznicului. Astăzi, de la ora 7 seara se va sluji vecernia, urmată de procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş pe străzile care marchează cvartalul și parcul catedralei, după care acestea sunt așezate în fața sfântului Altar, unde credincioșii se pot ruga.

„Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș este numit ocrotitorul Banatului întrucât activitatea lui este legată de cetatea Timișoarei și de această parte a țării numită Banat. În evlavia poporului de credincioși, Sfântul Iosif nu este numit doar făcătorul de minuni, ci și ocrotitorul Banatului. Data de 15 septembrie este o dată de sărbătoare pentru calendarul bisericii noastre ortodoxe prin prăznuirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, iar la Catedrala Mitropolitană, în această perioadă, începând cu seara zilei de 14 septembrie, o mulțime de credincioși, atât din orașul nostru, cât și din județ și din țară, pașii lor se îndreaptă spre a-l cinsti pe Sfântul Iosif.”, a declarat pentru expressdebanat.ro preotul Cristian Constantin.

Hramul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș este al doilea al catedralei.

promovare banner maxagro

„Catedrala Mitropolitană, în momentul punerii pietrei de temelie, în 1936, a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Acest lucru e consemnat în hrisovul care s-a pus odată cu piatra de temelie, mărturie e inscripția de pe clopotul cel mai mic al catedralei. La sfințirea catedralei, în 1947, hramul primit a fost Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, iar acest lucru îl consemnează atât hrisovul de la sfințire care se păstrează la muzeul catedralei, dar și icoana de pe frontispiciul catedralei, precum și pictarea sfinților trei ierarhi alături de icoanele împărătești ale Mântuitorului și ale Maicii Domnului pe iconostas. Odată cu canonizarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, din anul 1956, când moaștele Sfântului Iosif au fost mutate de la Partoș la Timișoara, catedrala primește și un al doilea hram, acesta al Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Deci catedrala noastră are două hramuri: hramul istoric, 30 ianuarie, prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, respectiv cel de-al doilea hram – 15 septembrie, hramul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş.”, a mai spus părintele Constantin.

Racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș va fi reașezată în catedrală duminică seară.

programul slujbelor la catedrala mitropolitana din timisoara de hramul bisericii 2023

publicitate tmc 640