„Șapte loturi” – nuvela lui Caragiale, adaptată politicii din Moldova Nouă

În politica din orașul Moldova Nouă, bunul mers al lucrurilor e mai ceva ca un joc de noroc.

Ultima ședință ordinară a Consiliului Local de la malul Dunării a demonstrat că norocul și-l mai fac și consilierii locali. Sigur, asta dacă toți ar participa la masa decizională și ar reprezenta, în cadrul întrunirilor, vocea cetățenilor.

Unul din proiectele inițiate de primarul Adrian Torma se referea la scoaterea la licitație publică a șapte loturi de teren, aparținând domeniului public al orașului Moldova Nouă, în vederea închirierii acestora pentru amenajarea de spații comerciale, în zona Aleii Francesco Griselini.

Având în vedere că ultima ședință a Consiliului Local i-a adunat la discuții pe doar 9 consilieri, dintr-un total de 17 (social-democrații boicotând ședința, în timp ce Partidul Verde a rămas fără consilieri), soarta celor șapte loturi de teren seamănă cu nuvela lui Ion Luca Caragiale („Două loturi”): „numerele erau câștigătoare, fiecare la cealaltă loterie”.

Prin neparticiparea la ședință a consilierilor PSD, edilul-șef Torma spune că aceștia au dat cu piciorul atât beneficiilor materiale (bani la bugetul local), dar au dat cu piciorul și câtorva locuri de muncă în orașul pe care-l conduce: „Eu am spus de foarte mult timp: Aleea Griselini să fie o alee pietonală, împânzită de magazine, de zone în care oamenii să-și poată face cumpărăturile. Am scos 7 loturi la închiriere. Nu s-au putut face. Șapte loturi la închiriere ori 2-3 oameni care ar fi lucrat, asta ar însemna alte 15 locuri de muncă ce s-ar fi creat în Moldova Nouă”.