Săptămână verde! Lecție utilă despre natură la stația meteo din Lugoj

elevi bredi la statia meteo6 scaled

Peste 60 de elevi din clasele VA, VB și IXD de la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, însoțiți de profesoarele Daniela Ghinea, Astrid Tătar și Dagmar Lepcan, au avut parte de o utilă lecție în mijlocul naturii, la stația meteorologică din Lugoj.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul programului Săptămâna Verde, care are loc la Liceul ”Brediceanu” în perioada 8 – 12 mai. „La clasă se predă acest capitol de climă, care devine din ce în ce mai important în contextul schimbărilor climatice care și-au făcut simțită prezența în ultimii ani. Capitolul de meteorologie – climatologie se face la nivelul claselor a V-a, și a IX-a, în cadrul materiei Geografie generală. Este o acțiune pe care o fac în fiecare an cu elevii noștri, pentru a deveni mai responsabili, mai conștienți de ceea ce înseamnă schimbările climatice”, ne-a declarat Diana Darvasi, profesoară de geografie la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, coordonatoarea acțiunii.

Gazdă primitoare a fost Ion Albu, care a făcut un scurt istoric al stației și le-a explicat copiilor, în linii mari, cum decurge activitatea cotidiană și ce măsurări se fac: „Ca tip, stația noastră de pe strada Tapiei este o stație de câmpie, situată la poalele dealurilor. Ea fost înființată în anul 1945 și de atunci până în prezent transmite datele meteo. Din anul 2009, stația noastră a devenit automată și de atunci datele meteo sunt transmise în mod automat. Avem și stația clasică, cea veche, de unde transmiteam oră de oră datele în sistem clasic. La jumătatea orei, din oră în oră, venim aici pe platformă și transmitem datele meteo.

Se iau probe de sol, se măsoară temperatura aerului, nivelul de precipitații, folosind pluviometrul, vizibilitatea orizontală la momentul respectiv, folosind repere, viteza și direcția vântului. Probele se iau la modul clasic doar în cazul în care stația automată nu funcționează”.

Acțiunea cadrelor și elevilor de la „Brediceanu” a fost binevenită, în condițiile în care educația privind schimbările climatice și mediul joacă un rol tot mai important în procesul de realizare a obiectivelor de protejare a mediului și de limitare a schimbărilor climatice la nivel național și internațional.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/