Șantierul de la Conacul Mocioni: muncitorii salvează elementele originale

stiri de langa timisoara: reconditionare conacul mocioni foeni timis

Lucrările de reabilitare de la Conacul Mocioni din Foeni înaintează. Muncitorii salvează fiecare element original al imobilului care nu a fost distrus de timp sau de lucrările care s-au făcut în anii comunismului și după. 

Construit în 1750 ca reședință pentru familia Mocioni, în ultimele decenii, Conacul Mocioni a avut mai multe destinații – a găzduit o baie publică, o grădiniță, a fost discotecă sau a folosit drept adăpost la inundații. Acum e într-un amplu proces de reabilitare, început primăvara trecută, în urma căruia va fi readus la viață.

În procesul de reabilitare, muncitorii au descoperit o cornișă și au ajuns la scările de marmură – toate vor fi recondiționate. La fel se va întâmpla și cu toate bucățile de piatră naturală din pardoseală care vor putea fi salvate.  Cel mai recent, muncitorii au turnat șapa din beton elicopterizat în ceea ce va fi sala de bal a Conacului Mocioni.

reconditionare conacul mocioni foeni (2)

reconditionare conacul mocioni foeni (3)

La subsol, cărămida originală, care datează de la 1750, este curățată și scoasă la lumină.

reconditionare conacul mocioni foeni (1)

Săptămâna viitoare, muncitorii încep să lucreze la tencuiala din interiorul conacului, iar tocurile tâmplăriei vor fi de asemenea recondiționate.

reconditionare conacul mocioni foeni (4)

În paralel cu lucrările, autoritățile județene au demarat deja licitațiile pentru achiziția de mobilier de epocă, respectiv a unei scene pentru spectacole care va fi amplasată în spatele conacului. Imobilul istoric va fi reintrodus în circuitul cultural al județului.

„Reabilitarea Conacului Mocioni contribuie la revitalizarea întregii zone, nu doar a comunei Foeni. În paralel cu lucrările de construcție, încurajăm turismul sustenabil și ne dorim ca membrii comunității să se folosească de patrimoniul local, să îl integreze în serviciile pe care le oferă. Consiliul Județean Timiș a alocat timp, sume suplimentare și resurse umane în procesul de readucere a conacului la strălucirea de odinioară. Sunt sigur că avem localnicii alături de noi în viitoarele demersuri de valorificare ale acestei investiții de peste 4 milioane de euro.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Lucrările de reabilitare ale conacului sunt asigurate printr-o finanțare prin Programul RO-CULTURA și ar trebui să fie gata la primăvară.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/