Șantier în toată regula la Oravița! 72 de blocuri – reabilitate cu bani europeni

blocuri reabilitate oravita

Se lucrează de săptămâni bune la reabilitarea termică a blocurilor din Oravița, pentru care administrația condusă de Dumitru Ursu a câștigat o finanțare europeană de aproape 30 de milioane de euro.

20 blocuri din Oravița sunt în șantier de mai multe săptămâni, iar alte 52 vor intra în perioada următoare, în funcție de cum se vor demara și finaliza licitațiile publice de atribuire a contractelor de execuție către constructori. Toate cele 72 de unități locative vor fi reabilitate termic, fără nicio cheltuială din partea locatarilor. În cazul a 12 blocuri cu risc seismic, se va interveni și cu lucrări de consolidare.

„La blocurile unde facem consolidare se pune plasă de Buzău și apoi se tencuiește. La fel se face și în casa scării, pentru că așa spun specialiștii că trebuie să se procedeze, și din cauza asta s-au renovat scările doar la blocurile cu bulină roșie, care sunt cu risc seismic. La celelalte, se face doar izolație exterioară, schimbăm acoperișul, curățăm subsolurile, unde înlocuim și conductele pentru a se menține un mediu bun pentru izolația pe care o punem, și punem termopane la toate apartamentele care nu au. Pentru toate aceste lucrări, oamenii nu vor plăti nimic, și nici nu vom mări taxele și impozitele pe clădiri, așa cum vorbesc unii și alții. Totul este pe fonduri europene!”, declară primarul Oraviței.

reabilitare blocuri oravita

Ursu mai spune că finanțarea europeană obținută pentru reabilitarea blocurilor se ridică la aproape 30 de milioane de euro, iar constructorii au la dispoziție între șase și doisprezece luni pentru finalizarea investiției.

S-au dat termene de șase luni, respectiv un an. Constructorii care au luat mai puține blocuri, și au și resursă financiară și resursă umană mai bună, au spus că vor termina în trei -patru luni. Rămâne de văzut. Cert este că ele se vor face, iar la final și cheltuielile locatarilor cu întreținerea vor fi mai mici, pentru că nu vor mai exista pierderi de căldură”, a explicat primarul

Edilul le răspunde și celor care îl acuză că lucrările au demarat târziu, la un an și jumătate de la semnarea contractelor de finanțare: „În toată perioada aceasta au fost proiectări, licitații, o birocrație întreagă care ne-a adus până în timpul ăsta. Credeți că mie nu mi-ar fi plăcut să fac blocurile anul trecut și să stau liniștit acum? Dar lucrurile nu sunt așa simple, pe cum cred unii. În plus, noi, Primăria, ne-am dat concursul, câștigând acești bani europeni, dar greul abia acum începe, căci toate documentațiile care trebuie trimise la finanțator trebuie făcută foarte bine, ca să nu se piardă finanțările”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/