Șantaj și șmenuri cu apă termală! Herculane dispare de pe harta stațiunilor balneare!

puscas dan sc hercules

Agenția Națională pentru Resurse Minerale, administratorul bogățiilor din subsolul României, a interzis pentru o perioadă nedeterminată exploatarea celor mai importate izvoare termale din Băile Herculane!

 Doar două hoteluri din stațiunea de pe Valea Cernei mai au în bazele de tratament apă termo-sulfuroasă la această oră. Dezvăluirea a fost făcută, la Express Live, de Dan Pușcaș, administratorul judiciar al SC Hercules SA, societate care, până acum exact o lună, a administrat principalele izvoare din stațiune și a distribuit apa cu efect terapeutic operatorilor de turism.

Robinetul s-a închis în urma unei decizii mai mult decât dubioase a președintei Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, de a nu prelungi licența de exploatare pe care SC Hercules a deținut-o în ultimii 20 de ani.

Nimic nu anunța o astfel de decizie, astfel că nimeni altcineva nu a fost pregătit să preia administrarea izvoarelor și distribuția apei către bazele de tratament pe care s-a pus acum lacătul și pe care le amenință falimentul.

Practic, Herculane e astăzi stațiunea balneară fără apă termală. Cu cele două excepții amintite. Celor care doresc să-și trateze durerile de oase le mai rămâne o variantă: bazinele improvizate pe malul Cernei, în aer liber!

Primăria Băile Herculane și Consiliul Județean Caraș-Severin au cerut fiecare ANRM licența de exploatare a izvoarelor, însă oricare dintre ele ar obține-o ar presupune mult prea mult timp până la redeschiderea robinetului. Imediat ar putea-o face în schimb SC Hercules. Care, de altfel, a și cerut în instanța de Contencios anularea actelor ANRM care au avut drept consecință neprelungirea licenței conform solicitării societății.

Administrator judiciar al SC Hercules de vreo 6 ani, Dan Pușcaș a stat mai mult prin sălile de judecată decât prin stațiune și o va face în continuare, însă avertizează că fiecare zi fără apă în Băile Herculane înseamnă un drum sigur către faliment. „SC Hercules nu și-a mai dorit să aibă proprietăți în care să mai desfășoare activități hoteliere, ci ca obiectul de activitate al societății să fie distribuția de apă. Am avut 148 de dosare asociate când am preluat societatea, le-am închis, acum avem o altă problemă, pe care tot în instanță trebuie să o rezolvăm, problema apei. Herculane nu este nimic fără ape! Sunt două licențe  pe care le-a deținut SC Hercules. Una a fost prelungită și una, nu. Cea mai puțin importantă din punct de vedere financiar și al intereselor locale a fost prelungită, este licența ce privește ștrandul 7 Izvoare. Cealaltă licență, din perimetrul Băilor Herculane, n-a mai fost prelungită.”, a explicat Pușcaș.

După atâtea șmenuri imobiliare prin care SC Hercules a fost devalizată, băieții deștepți ar încerca să pună mâna și pe apă, pe resursa minerală de care depinde toată stațiunea. „Apa termală a fost un instrument de șantaj și de presiune în Băile Herculane! Apa întotdeauna a fost o măsură de șantaj și de presiune.

Noi am apelat la o firmă specializată în distribuția și exploatarea acestora ape. Ele se pot exploata nu numai pentru tratament. Pot fi folosite ca energie termică, la niște costuri foarte, foarte mici. Am făcut deja un proiect de dezvoltare a rețelei până la gară. Inclusiv pentru apa termosalină, acea apă în care se poate sta mult mai mult, inclusiv copiii, apă numai bună pentru aquapark. Pentru aceste lucruri trebuie făcute niște investiții, trebuie adusă apa de sus de la hotelul Roman în jos, către toată lumea. Doar că, în această stare de nesiguranță, a lipsei predictibilității legate de licență, investițiile făcute din resurse proprii au fost mai mici, iar investitori nu puteam atrage lângă noi. Primeam amenințați că nu ni se va prelungi licența, că se va pierde, că sunt interese de grup, că o să ne ia altcineva licența.”, a spus administratorul judiciar al SC Hercules.

Într-adevăr, licența n-a fost prelungită, dar nici n-a luat-o altcineva. Cel puțin deocamdată. Dan Pușcaș își face mari speranțe pentru termenul din 11 martie, de la Curtea de Apel Timișoara, unde s-ar putea hotărî că SC Hercules poate exploata în continuare izvoarele termale de pe Cerna. Și asta pentru că, de când se ocupă de societate, numărul clienților a crescut, cantitatea de apă furnizată, la fel. Planul de reorganizare a societății, bazat tocmai pe valorificarea izvoarelor,  a fost aprobat de către Adunarea Generală a Creditorilor și tocmai din acest motiv în rețeaua de distribuție s-au făcut investiții după ce timp de 30 – 40 de ani nu se schimbase un robinet.

Licența care ni s-a prelungit alimentează doar ștrandul 7 Izvoare, care e deschis doar pe timp de vară. Procedura legală în legea minelor spune că proprietarul licenței își manifestă interesul de prelungire cu minimum 90 de zile înainte. Lucru pe care noi l-am făcut, am depus toată documentația necesară, aproximativ 4 cutii de documente. În momentul în care licența s-ar prelungi, noi avem oameni care să ne ajute să reparăm sonda 501, că, de fapt, acolo este problema cea mai gravă, o sondă care are un risc crescut de distrugere, pe care nu s-au făcut investiții niciodată în 40 de ani. Puteam să facem investiții, dar după prelungirea licenței, când avem garanția că planul merge mai departe.”, a mai explicat Dan Pușcaș.

Apa termală de la Herculane miroase, în mod evident, a șmen. Comportamentul conducerii ANRM nu face altceva decât să întărească și mai mult suspiciunile. Dan Pușcaș fusese chemat în vinerea dinaintea expirării licenței la sediul ANRM din București pentru semnarea prelungirea licenței. Fusese informat că există anumite amendamente, că e nevoie de anumite investiții. Investiții care erau deja bugetate și asumate foarte clar în planul de acțiune. „Au invocat o problemă la codul CAEN. A fost bun 20 de ani, acum nu mai este bun. Pentru o licență este bun, pentru cealaltă nu este bun. În plus, reprezentantul local al ANRM-ului a fost la noi în control și toată lumea a recomandat prelungirea licenței cu anumite amendamente. De asta surpriza a fost foarte mare când am fost informat că nu se mai primește licența. De atunci, toată stațiunea a rămas fără apă. Din nou ne întoarcem la vechile probleme și nu mai vine lumea. Prejudiciul este foarte mare pentru orice antreprenor de acolo.”, a dezvăluit administratorul judiciar la Express Live.

Apa termală curge acum toată în Cerna. 3.000 de bilete de tratament ar trebui anulate, iar bazele de tratament stau închise deja de o lună. Situația se poate schimba în sala de judecată. „Dacă s-a săvârșit un abuz în serviciu, cred că președintele ANRM, care a fost pus în funcție cu 6 zile înainte de această decizie, poate fi făcut responsabil. Înainte a fost un președinte interimar cu care am avut un dialog permanent, un profesionist din cadrul ANRM, care știe exact situația. Noul președinte a venit de la Apele Române, din Buzău, și a spus că nu merităm să se prelungească licența deși reprezentantul local ANRM a recomandat prelungirea cu amendamente.”, a mai arătat Pușcaș.

În acțiunea îndreptată împotriva ANRM și a președintelui acesteia, Dan Pușcaș a  solicitat în primă instanță suspendarea măsurilor luate de către ANRM în momentul în care nu s-a prelungit licența.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/