Șansă pentru regiunea de vest să devină un adevărat platou de filmare pentru producători

iepan

Timișoara și întreaga de regiune de vest are șansa să devină un adevărat platou de filmare pentru producătorii români și străini din industria cinematografiei și să se promoveze la nivel mondial.

Documentor lansează la Timișoara o campanie de promovare pentru înființarea unui centru regional de film. West Romania Film Center va fi creat după modelul și experiența Viken Filmsenter din Norvegia.

Proiectul își propune, pe de o parte, să creeze un Fond Regional de Film, o alternativă la Centrul Naţional al Cinematografiei de la Bucureşti, dar și să atragă producători de film şi să le faciliteze toate condiţiile pentru ca ei să își dorească să filmeze în Banat și în zona de Vest.

„Acum, toţi producătorii mari de film care vin în România sunt orientați în jurul Bucureştiului. Comisia regională de film va trebui să convingă producătorii de film români şi străini să vină și să facă filme de lungmetraj, seriale de TV, clipuri sau filme documentare în regiunea de vest a României. Din punctul nostru de vedere, are câteva atuuri de jucat. Discutăm de arhitectură, zonă post industrială, decoruri, sunt mulți actori, suntem foarte aproape și de Ungaria – care este unul din marii jucători pe piața de producție internațională de film. Le ei se fac foarte multe producții. Avantajul e că se pot aduce foarte rapid echipamente din Ungaria, e mai simplu să aduci de acolo decât de la București, distanța și infrastructura e mai bună spre Budapesta. E castelul de la Hunedoara, orașe interesante – Timișoara, Arad, Reșița, Oradea. Depinde de subiectul filmului, dar e o versatilitate foarte mare.”, a explicat regizorul Florin Iepan, directorul Asociației Documentor.

Aducerea unor echipe de filmare aici ar putea impulsiona și turismul. În plus, ar contribui la promovarea zonei.

„Am avut această idee încă din 2019, când am organizat o întâlnire la primărie. Producția de film nu este ceva legat numai de artă, ci și de economia locală. S-a filmat Hackerville în Timișoara, a fost produsă de compania lui Cristian Mungiu, iar filmul respectiv a lăsat în economia locală, în Timișoara, aproape un milion de euro, când s-a filmat această serie. E o chestie care ar interesa pe mai mulți oameni.”, a mai spus Florin Iepan.

În prezent, producția de film în România e finanțată prin Centrul Național al Cinematografie. West Romania Film Center propune autorităților din regiunea de vest crearea unui instrument prin care să se poată finanța producții de film, ca alternativă la Centrul Naţional al Cinematografiei.

„România e o țară mare, dar neavând un sistem regional de finanțare, dacă nu ești o companie din București ai șanse foarte mici să obții finanțări de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Așa e gândit sistemul. În toate țările dezvoltate există finanțatorul național, dar există și finanțatori regionali care sprijină producția de film în regiune. Au apărut aceste fonduri norvegiene, așa am aplicat și am obținut o finanțare pentu o campanie de lobby pentru înființarea unui fond de film regional la Timișoara sau în regiunea de Vest, adică poate să fie Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin ori chiar Hunedoara. Cum să facem treaba asta? Numai prin asociere cu autorități locale din partea de vest a România. E pentru prima dată când în România există o inițiativă de tipul acesta, sperăm că se va și concretiza.”, a mai explicat Florin Iepan.

Tot în cadrul acestui proiect, reprezentanții Documentor vor merge în Norvegia, vor avea întâlniri ca să înțeleagă cum funcționează un asemenea fond regional de film, cum este finanțat, care sunt beneficiile pentru economia locală, care sunt argumentele care pot fi prezentate la Timișoara. De asemenea, se preconizează două întâlniri la Timișoara, în care vor veni expreți din Norvegia și vor prezenta avantajele unui fond de film regional.

Proiectul West Romania Film Center beneficiază de un grant în valoare de aproape 95.000 de euro din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE. Proiectul este finanțat prin Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/