Ani de-a rândul, reportajele din cartierele Kuncz sau Plopi arătau o față a Timișoarei pe care aproape nimeni nu dorea să o vadă. Cu siguranță, în ciuda unor progrese făcute în cele două cartiere din sud-estul orașului, decalajul față de restul urbei e în continuare unul semnificativ. Tocmai de aceea, Grupul de Acțiune Locală Timișoara vrea ca acest lucru să se schimbe.
Concret, membrii grupul doresc să ajute cartierele mai sărace din estul orașului să se dezvolte, fie că vorbim de sprijin pentru a atrage bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR), fie prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). „Modelul” ar fi cartierele de blocuri din sudul orașului. „Ne referim la spațiul dintre Calea Girocului și Calea Lugojului. Scopul proiectului este să identificăm lucrurile care funcționează bine în Zona Soarelui, Giroc, Stadion, Negoiu și să transpunem, să le multiplicăm, în alte zone, dincoace de Calea Buziașului, în cartierele Plopi, Kuncz, Lunei, Prințul Turcesc, Dorobanților, până la Calea Lugojului”, spune președintele GAL, Cătălin Tiuch.
În acest sens, cei din GAL au făcut un ghid pentru obținerea de bani europeni și organizează întâlniri cu populația din aceste cartiere la Școala Generală numărul 4 din Plopi. Termenul pentru depunerea finanțărilor ar fi undeva anul viitor, în februarie. Cei din Grupul de Acțiunea Locală Timișoara spun că există interes, dar, în același timp, și o oarecare reticență a oamenilor față de a cere bani pentru a demara afaceri noi, pe fonduri europene, care ar ajuta la ridicarea calității vieții din cartierele menționate. Tiuch e convins că dacă va exista un proiect implementat cu succes, și alți oameni vor prinde curaj.
After-school în Kuncz?
Președintele GAL spune că posibile afaceri eligibile pentru finanțare ar putea fi serviciile medicale, îndeosebi cele din zona identificării malformațiilor la copii sau cele pentru persoanele vârstnice, spălătoriile auto, service-urile auto sau spălătoriile e haine. O țintă ar fi și renovarea Școlii Generale numărul 4, posibilă dacă un ONG ar accesa finanțarea, sau chiar deschiderea unui after-school cu gratuitate pentru părinți. „Dacă acest tip de afacere ar fi implementat de un ONG, ar putea să crească nivelul de educație al zonei. Cu siguranță, nu vorbim de un after-school de lux. Afacerile trebuie să corespundă pieței existente”, spune Cătălin Tiuch.
În sensul dezvoltării zonei, un sprijin real va fi și deschiderea Centrului Multicultural din Kuncz, deocamdată, în faza de proiect, care se va ridica din banii Primăriei Municipiului Timișoara. Cei din GAL spun că acolo s-ar putea organiza festivale care să ajute și la depășirea discriminării unor anumite categorii sociale din cartierele mai sărace.
GAL a reușit să aducă în Timișoara, deocamdată, 7 milioane de euro, întrucât are rolul de a aviza solicitările de finanțări pe POR și POCU.