Șansă la normalitate pentru o școală din Anina! Vechea cazarmă se va transforma radical printr-un proiect de amploare!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Școala din Celnic, Anina, a primit șansa de a se transforma radical! Copiii care învață acolo vor putea da uitării pereții crăpați, acoperișul de tablă și scândurile care țin loc de podea.

Școala Gimnazială Nr. 1 Celnic din Anina a primit o veste extraordinară săptămâna trecută. Ceea ce pare a fi singura șansă de reabilitare a unității de învățământ este mai aproape de realizare. Școala a primit aviz favorabil din partea Ministerului Dezvoltării Regionale în vederea finanțării lucrărilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale nr. 1 Celnic – Anina, jud. Caraș-Severin” are alocați 2.102.127 de lei.

„Școala aceea a fost o veche cazarmă care a fost transformată în școală prin anii 70. Ce școală poți face dintr-o cazarmă? Aici avem mai multe studii de făcut, studii geo, studii de rezistență. Acolo vom avea mai mult de lucru decât la străzi. Contractul de finanțare se va semna anul acesta, dar cel mai probabil lucrările vor începe anul viitor”, a declarat primarul Aninei, Gheorghe Românu, pentru Express de Banat.

Bineînțeles, vestea venită din partea Ministerului Dezvoltării a bucurat-o enorm pe Floarea Daniela Rogobete, directorul școlii din Celnic. „E un prim pas. Pentru școala asta nu s-a făcut aproape nimic în ultimii peste 20 de ani. Aici nu vorbim doar de pereți care nu sunt dați cu tencuieli noi, de geamuri schimbate, de uși vechi de când e școala. Clădirea e din anul 1910. Proiectul presupune și dotarea sălilor de clasă, amenajarea unor cabinete IT, de biologie, așa cum ar trebui să fie în toate școlile normale. Nu s-a reabilitat absolut nimic niciodată”, ne-a mărturisit directorul unității de învățământ.

Muzeul TM

Situația este atât de disperată în școala din Celnic, încât conducerea a decis să facă pe cont propriu câteva lucrări, pentru a le crea copiilor un minim confort. „În urmă cu vreo lună am încercat să punem niște podele, pentru că nu am știut dacă acest proiect se va aproba sau nu. Pe jos erau scânduri din acelea dintr-un capăt în altul al sălii, nici măcar parchet din acela de tip vechi nu avem”, ne-a mai spus Floarea Daniela Rogobete.

În momentul depunerii cererii, la Școala Gimnazială Nr. 1 Celnic învățau 154 de elevi și 18 preșcolari, având în vedere că în clădire funcționează și una dintre cele 4 grădinițe aflate în subordine.

Odată pus în aplicare, proiectul va spori și gradul de siguranță al copiilor și al cadrelor didactice. Printre solicitări se numără refacerea instalațiilor electrice și sanitare, introducerea instalației de încălzire centrală, reabilitarea termică a clădirii, repararea zidurilor de sprijin, achiziționarea de mobilier nou pentru 10 din cele 13 săli de clasă.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/