O problemă cu care se confruntă la ora actuală sistemul de sănătate județean este spitalul din Oravița rezervat bolnavilor de TBC, sanatoriul Marila. Deși ar putea oferi un număr important de locuri de muncă și s-a încercat de-a lungul timpului obținerea de finanțare pentru reabilitarea lui, sanatoriul este tot mai pustiu și se degradează pe zi ce trece.
Spitalul Marila pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză nu pare unul funcțional privit din afară, însă nici din interior. Denumit și sanatoriul groazei, centrul medical este din nou în discuția oficialilor județului. Dacă până acum administrația locală a orașului Oravița a încercat să îndulcească viața celor peste 50 de bolnavi și bătrâni prin donarea unui televizor, directorul Direcției de Sănătate Publică depune adrese peste adrese la Ministerul Sănătății. „Problema sanatoriului este de nivel național, pentru că avem bolnavi acolo din tot Banatul, nu doar din județ. Fațada se poate rezolva ușor printr-o finanțare din partea Ministerului Sănătății. Este total inestetic și poate deveni periculos pentru pacienții care se plimbă pe acolo. De mulți ani anunțăm ministerul, însă până acum nu a existat interes din partea lor pentru sanatoriu”, a precizat Luca Dragoș, directorul Direcției de Sănătate Publică. Acesta mai adaugă faptul că acest spital pune o umbră pe imaginea județului, iar obținerea de fonduri pentru reabilitarea lui ar trebui să se constituie într-o prioritate.
CITEȘTE ȘI: TELEVIZOR DONAT BOLNAVILOR DE LA MARILA
Pe lângă starea de degradare a clădirii și personalul puțin, liderii sindicali explică faptul că acest sanatoriu este o șansă importantă pentru ridicarea nivelului de trai al orăvițenilor prin crearea unor locuri de muncă necesare în oraș. „Cei mai mari angajatori în orașele cărășene sunt spitalele. Peste 300 de angajați ar fi numai la Marila. Oravița are mare nevoie de relansarea acestui spital”, a precizat Nicolae Drăgan, președintele Filialei Caraș-Severin a BNS.
Foto: tymestours.ro