Sanatoriul Marila devine spital regional de boli cronice. Mai lipsesc „doar” 18 milioane de euro!

Un spital construit în perioada interbelică, dar care nu a avut parte niciodată de o reabilitare serioasă, este adus acum în atenție ca o posibilă variantă de spital regional în care să fie tratați pacienți cu boli cronice. Punerea în aplicare a ideii ar costa undeva la 18 milioane de euro!

Un spital-ruină, care văzut din exterior nu ar avea niciun motiv să mai găzduiască astăzi vreun pacient, a tot avut de-a lungul timpului tentative de resuscitare totală, însă mereu a existat problema banilor. Nu s-a găsit până acum nicio variantă prin care unitatea medicală să fie reabilitată serios, astfel încât să devină un spital în adevăratul sens al cuvântului. În urmă cu aproximativ 10 ani, a venit un ajutor de la Guvern în valoare de circa 500.000 de lei, o nimica toată față de ce ar fi nevoie cu adevărat. S-au făcut mici reparații la interior, dar nimic de anvergură.

În contextul pandemiei de coronavirus, o criză despre care nu se știe exact în ce direcție va evolua, mai marii județului și-au dat seama ce bine ar fi fost dacă sanatoriul Marila ar fi fost unul fiabil la ora actuală. Așa se face că directorul interimar al DSP Caraș-Severin a mers la Oravița unde a redeschis subiectul cu primarul Dumitru Ursu și cu directorul Spitalului Orășenesc, Felician Fara. Romeo Dumitrescu vede sanatoriul Marila drept un viitor spital regional de tratare a bolilor cronice, „care să servească județele din Banat și nu numai”. Eterna problemă o reprezintă banii.

Directorul Dumitrescu spune că DSP a pus pe masa de lucru la ADR Vest situația Marilei, având la dispoziție un studiu de fezabilitate și o expertiză de construcții privind reabilitarea acestui obiectiv. Totodată, președintele ONG-ului Mișcarea Națională pentru Apărarea Drepturilor Omului din România – Timișoara Oraș Martir, comisar-șef Remus Știr, va prezenta situația de la Marila forurilor europene pentru identificare unor posibile viitoare finanțări. O altă variantă la care s-ar putea apela ar fi Compania Națională de Investiții. Potrivit estimărilor, o reabilitare completă a acestui obiectiv ar costa acum circa 18 milioane de euro.

La ora actuală, la sanatoriul Marila, transformat în secție a Spitalului Orășenesc Oravița, sunt internate aproximativ 100 de persoane.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/