Cifrele oficiale arată că sunt prea puțini medici în Caraș-Severin. Depinde însă la ce se raportează acestea.
Conform statisticilor, în unitățile sanitare cu paturi din județ, este nevoie de 387 de medici. Sunt însă ocupate 266 de posturi, ceea ce înseamnă un deficit de 121 de medici, adică aproximativ o treime din necesar. Asta arată raportul întocmit de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pe marginea căruia s-a discutat astăzi, într-o ședință ținută la Prefectura Caraș-Severin. Medicul șef, Laurențiu Mărțuică (foto), a precizat că raportul este de fapt o analiză a distribuției de resursă umană în cele șase unități sanitare cu paturi din județ. Este vroba despre spitalele din Reșița, Caransebeș, Oțelu Roșu, Oravița și Moldova Nouă, cărora li se adaugă Asociația de Binefacere „Pro Vitam” din Reșița.
Dr. Mărțuică a precizat că deficitul există ținând cont de normativul din prezent, conform căruia necesarul de medici se calculează prin raportare la populația deservită. Sunt însă discuții pentru schimbarea modului de calcul, prin raportarea numărului de medici la tabloul bolilor din populația deservită. În opinia lui Laurențiu Mărțuică, asta ar fi mult mai aproape de realitatea prezentului, cu populație îmbătrânită și patologii dobândite în ultimii 20 de ani.
„La spitalul județean, apare deficit de anatomopatologi. Ar trebui să avem o activitate, chiar și chirurgicală, mult mai mare ca să aibă de lucru un număr mult mai mare de anatomopatologi. La ce se întâmplă astăzi în spital, suntem unde trebuie. Deficitul actual apare dacă analizăm din perspectiva legislației în vigoare. Ca necesar însă, nu este chiar așa. În schimb, e nevoie de radiologi, capitol la care întregul județ stă rău”, a spus dr. Mărțuică.
Citește și: În Caraș-Severin, sănătatea dă cu minus
Acesta s-a referit și la discuțiile apărute în ultima vreme pe seama faptului că instituția pe care o reprezintă nu ar plăti serviciile medicale realizate de furnizorii din județ. „Noi îi rugăm să livreze servicii medicale pentru a putea face plată. Iar ca să livrezi, trebuie să ai cerere. Sunt lucruri care pot fi puse în ordine dacă există o comunicare mai bună între toți factorii implicați în activitatea medicală din județ”, a mai spus Laurențiu Mărțuică. Medicul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate a dat exemplul spitalului din Reșița care, de foarte mult timp, nu-și îndeplinește valorile de contract. Din când în când, situația apare și la alte spitale din județ. Cel de la Reșița are însă norocul de a beneficia de prevederile unor legi speciale, prin care îi este acoperită cheltuiala salarială.