Dan Miu îmbracă din nou halatul alb într-un spital din România, chiar dacă în sistemul de sănătate francez câștiga de două ori mai bine!
Dorul de casă, de toți cei apropiați, dar în egală măsură investițiile și proiectele care au adus Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Orășenesc Oravița la un nivel foarte bun, l-au convins pe medicul Dan Miu să-și continue cariera acasă, să salveze vieți într-un spital care, de ceva vreme, se ridică peste media unităților spitalicești din țară.
„Am ales Franța în 2010, când ni se reduseseră salariile cu 25 la sută. S-a plecat masiv atunci. Plecasem după 5 ani la Floreasca, nu un spital oarecare, dar la acea vreme toți medicii considerau că afară poți face cu adevărat cariera, că te poți simți împlinit profesional. Acestea au fost motivele pentru care am plecat, dar după o perioadă de timp depistezi că toate sistemele de sănătate au și bube. În Franța, sistemul e foarte bine finanțat, nu se pune problema să adaptezi protocolul medical în funcție de finanțare, dar au și ei destule lucruri proaste care ar merita schimbate”, a dezvăluit medicul Dan Miu pentru Express de Banat.
O discuție de doar câteva minute cu managerul Mircea Popescu i-a fost suficientă lui Dan Miu pentru a-și face bagajele și a lăsa un spital din Franța, cu adresabilitate la peste 250.000 de oameni, pentru Urgențele spitalului de acasă, de la Oravița.
„Problemele sistemului din România le cunoșteam, unele s-au mai ameliorat, altele nu. Lucrurile bune din sistemul francez le aduc acum La Oravița, unde știam că s-au întâmplat multe lucruri bune. La UPU Oravița avem astăzi o dotare suficientă încât să asigurăm partea de diagnostic și stabilizare, spitalului nostru îi lipsește doar partea logistică complementară. Partea de imagistică, de exemplu. Un tomograf e vital, pentru că s-ar reduce numărul pacienților care sunt transferați la Spitalul Județean doar pentru diagnostic radiologic”, a spus doctorul Miu.
Managerul Popescu și șefii administrației publice locale au fost receptivi, astfel că la spitalul din Oravița va ajunge curând un tomograf de ultimă generație. Dan Miu lucrează în Urgențele de la Oravița pe mai puțin de jumătate din banii pe care îi câștiga în Franța și explică faptul că nu salariile medicilor sunt marea problemă a sistemului public de sănătate din România: „Pentru o zi de spitalizare în Franța se alocă 1.100 de euro pentru fiecare pacient, în timp ce, în România, vorbim de 500 de euro/pacient pe două săptămâni. A adevărat, creșterea salariilor a redus numărul medicilor care au plecat afară. În plus, astăzi, mai ales în spitalele universitare de la noi se poate profesa la nivel înalt.”
Dar poate cel mai îmbucurător lucru este faptul că, un medic cu 15 ani experiență în spitale din Franța și nu oriunde, ci în Urgență, spune cu toată convingerea că, astăzi, și la Oravița pacienții sunt pe mâini la fel de bune: „Cei care ajung în Oravița, în Urgențe, beneficiază în momentul de față de aceleași posibilități de intervenție ca în Timișoara!”