Salvați Copiii: Patru din cinci decese înregistrate la copiii sub 5 ani au fost la nou-născuți

nou nascut in incubator

O statistică realizată de Organizația Salvați Copiii arată că în 2022, patru din cinci decese în rândul copiilor s-au înregistrat la nou-născuți. Dotarea maternităților din țară este vitală.

Statistică alarmantă a Salvați Copiii: din cele 1.253 de decese înregistrate la copiii sub 5 ani, în 2022, majoritatea (1.014) au fost înregistrate la copii sub un an. Printre principale cauze se numără malformațiile congenitale și bolile aparatului respirator. În cazul a aproape 35% dintre copii a fost vorba de afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală.

Potrivit Salvați Copiii, în condițiile în care România înregistrează un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate. Consecința: rata mortalității infantile este mai mare în mediul rural decât în urban (6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii), din cauza accesului limitat la servicii medicale și slaba dotare. Potrivit datelor culese de Salvați Copiii, la nivel național doar mai bine de jumătate dintre localități nu au suficienți medici de familie, iar sute de comune (328) nu au deloc medic de familie.

Disparitățile sociale ale României creează situații dramatice, în care nou-născuții vin pe lume cu un grad sever de prematuritate, pentru că gravidele nu au avut acces la educație medicală și la servicii medicale, în timpul sarcinii. De aceea noi lucrăm în comunități, unde derulăm programe care să se adreseze atât vulnerabilităților sociale, cât și accesului la controale medicale în timpul sarcinii. Totodată, este de importanță vitală dotarea maternităților cu aparatură medicală de generație nouă, care face în mod real diferența între viață și moarte.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Investițiile în sănătate, vitale

Organizația atrage atenția că sunt urgente dotări în 10 unități medicale din București, Ilfov, Vâlcea, Iași, Galați, Hunedoara și Mureș. Din Timiș este nominalizat Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”.

Din 2010 până acum, Salvați Copiii a dotat 122 de unități medicale din toată țara. Este vorba de peste 1.700 de echipamente vitale.

O resursă esențială pentru dotarea secțiilor și spitalelor de pediatrie este reprezentată de redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit.  Anul trecut, fondurile colectate astfel au fost de 261.600 de euro. Au fost achiziționate două ecografe, un aparat de mixare a soluțiilor, două pulsoximetre și o hotă de flux laminar pentru monitorizarea și tratarea nou-născuților prematur sau cu patologii medicale severe.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/