Salvați Copiii dotează Neonatologia Spitalului Municipal din Timișoara cu echipamente vitale pentru prematuri

nou nascut prematur in incubator la maternitatea odobescu din timisoara
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Secția de Neonatologie a Spitalului Municipal din Timișoara a fost dotată cu un ventilator și două pulsoximetre – echipamente esențiale în monitorizarea și susținerea celor mai mici și fragili pacienți. Valoarea echipamentelor se ridică la 20.500 de euro. 

Secția de Neonatologie a Spitalului Municipal din Timișoara dispune de 12 paturi pentru terapie intensivă și 15 paturi pentru prematuri și gestionează aproximativ 3.200 de nașteri pe an. Până la 12% dintre micuți sunt nou-născuți prematur. Anul acesta, aici au fost deja înregistrate 70 de nașteri din mame sub 18 ani, multe dintre ele cu sarcini de risc crescut și nou-născuți cu nevoi complexe.

compartimentul de nou nascuti prematur de la maternitatea odobescu din timisoara

Compartimentul de nou-nascuți prematur de la Maternitatea Odobescu din Timișoara

„Numărul mamelor minore a scăzut în decursul ultimilor ani: 123 în anul 2021, 101 în 2022, 98 în anul 2023 și 70 în primele nouă luni ale anului 2024. Se constată o ameliorare ușoară a acestei probleme grave prin scăderea numărului de nașteri la mame minore cu vârste foarte fragede, sub 15 ani, care au născut în unitatea noastră. A te naște prematur poate fi o șansă, dar și o provocare, dacă te naști unde trebuie și ai parte de o echipă competentă și de o tehnologie specifică îngrijirii și supraviețuirii în condițiile cele mai bune. Dorința echipei din secția de Neonatologie este ca la externare părinții să aibă parte de un copil perfect.”, a explicat dr. Gabriela Olariu, șefa secției Neonatologie a Maternității Odobescu.

gabriela olariu sef sectie neonatologie maternitatea odobescu timisoara

Dr. Gabriela Olariu este șefa secției de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu din Timișoara

„Medicii lucrează contra cronometru și este esențial să beneficieze de echipamente medicale performante, care le permit să ofere un tratament rapid și eficient, îmbunătățind astfel șansele de recuperare ale nou-născuților.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinta executivă a Salvați Copiii România.

gabriela alexandrescu presedinte executiv salvati copiii

Gabriela Alexandrescu, despre importanța aparaturii medicale performante în salvarea nou-născuților prematuri

Anul acesta, Salvați Copiii a mai dotat și Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” cu un aparat de dializă în valoare de 13.700 de euro.

Sprijin pentru educația de sănătate și reducerea nașterilor la adolescente

Salvați Copiii România derulează și programe de educație pentru sănătate, în contextul unui fenomen îngrijorător: în 2022, aproape 2.000 de fete sub 15 ani au devenit mame. România are una dintre cele mai mari rate ale nașterilor în rândul adolescentelor din UE.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

O sarcină la vârsta de 12-13 ani are un impact profund și periculos asupra vieții unei copile, atrage atenția medicul pediatru Mihai Gafencu.

La această vârstă, corpul nu este încă pregătit pentru o astfel de experiență, iar riscurile medicale sunt mari: complicații grave la naștere, risc crescut de deces maternal și probleme de sănătate pe termen lung pentru mamă și copil. Mai mult decât atât, sarcina vine cu o povară emoțională și socială enormă. O fată de 12-13 ani încă se află în procesul de descoperire a propriei identități, iar responsabilitatea de a crește un copil poate duce la renunțarea la școală, izolare socială și o viață plină de provocări. Lipsa de sprijin și îndrumare adecvată contribuie adesea la un ciclu de sărăcie și vulnerabilitate.”, a subliniat doctorul Gafencu.

mihai gafencu medic pediatru

Medicul pediatru Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii

Echipele Salvați Copiii organizează sesiuni de informare în școli și comunități vulnerabile, acoperind teme de sănătate fizică și emoțională, oferind adolescentelor sprijin și cunoștințe despre prevenirea riscurilor asociate sarcinii la vârste fragede.

Andreea Raicu, ambasadoarea campaniei #VremEducațiePentruSănătateÎnȘcoli, susține introducerea educației pentru sănătate ca materie obligatorie: „Educația pentru sănătate nu ar trebui să fie un lux, ci un drept fundamental al fiecărui copil din România.”

andreea raicu ambasador salvati copiii

Andreea Raicu, ambasador Salvați Copiii

Pentru a sprijini eforturile de dotare a unităților medicale și de susținere a mamelor și copiilor, Salvați Copiii încurajează contribuțiile prin SMS, cu mesajul „SALVEZ” la 8844 pentru o donație de 2 euro lunar, sau pe site-ul oficial www.salvaticopiii.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/