Organizaţia Salvaţi Copiii România, prin filiala din Caraş-Severin, a donat aparatură de ultimă generaţie Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
„Este vorba de aparate achiziţionate cu ajutorul celor de la Salvaţi Copiii, un bilirubinometru, care ne ajută la determinarea trans-cutanată a valorii bilirubinei, extrem de util pentru nou-născutul prematur sau la termen, dar care este cu icter, fiziologic sau patologic şi care previne, practic, determinarea invazivă. Nu mai este nevoie să recoltăm analize pentru a vedea exact valoarea bilirubinei. Poate fi utilizat de mai multe ori pe zi. Cel de-al doilea aparat este destinat numai nou-născutului prematur, până la vârsta de 32 de săptămâni, fiind foarte util la sala de naştere. Ne ajută să recrutăm alveolele, ceea ce ne ajută în prevenţia bolii a sindromului funcţional respirator al nou-născutului prematur, pe care noi trebuie să îl pregătim în vederea transportării acestuia într-o maternitate de grad superior”, a declarat dr. Ramona Cojocaru, şefa secţiei neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Practic, primul dintre aparate înlesneşte foarte mult respiraţia prematurilor şi ajută la stabilizarea acestora pentru a putea fi transportaţi la o maternitate superioară, căci maternitatea din Reşiţa nu are dreptul de a spitaliza prematuri.
„Mă bucur că în săptămâna premergătoare Crăciunului am putut să aducem un dar deosebit Secţiei de Neonatologie a Spitalului judeţean din Reşiţa. Este vorba de trei aparate pe care Salvaţi Copiii, prin filiala din Caraş-Severin a putut să le doneze secţiei de nou-născuţi. Dintre acestea, două sunt aparate Neopuff, pentru ceea ce înseamnă prima respiraţie a nou-născutului şi un aparat de măsurarea bilirubinei, fără ca cel născut să fie înţepat. Vom rămâne alături de spitalul judeţean, dar nu vom uita nici celelalte spitale”, a spus Măriuţa Simionescu, preşedinta Organizaţiei Salvaţi Copiii Caraş-Severin.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a afirmat că aceste aparate sunt importante, având în vedere că unii dintre nou-născuţi se nasc cu probleme.
„Organizaţia Salvaţi Copiii vine cu alte aparate, care ridică puţin standardul dotărilor Secţiei de neonatologie. Mă refer aici la aparatul care susţine non-invaziv respiraţia nou-născutului, care, dacă este un prematur şi necesită supraveghere într-un centru universitar, el poate cu acest aparat să fie transportat în condiţii de siguranţă. Totodată, prin aparatul care determină bilirubina cel mic se va simţi confortabil, având în vedere că, până acum, noi aflam valoarea acesteia după o analiză pe care o recoltam invaziv, prin puncţie venoasă. Toate aceste aparate sunt importante, având în vedere că unii dintre nou-născuţi se nasc cu probleme”, a Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.
Măriuţa Simionescu a ţinut să sublinieze că Salvaţi Copiii nu se axează doar pe Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi că au făcut donaţii de aparatură şi pentru Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş sau Spitalul Orăşenesc din Oraviţa. De asemenea, Simionescu a afirmat că, pentru organizaţie, la fel de importantă ca secţia de neonatologie este şi secţia de pediatrie a spitalului şi că acţiunile viitoare ale Salvaţi Copiii se vor orienta şi spre acest departament.