Salvamont Caraș-Severin, echipă bună cu SMURD

interventie salvamont caras severin

În Caraș-Severin, este asigurată permanența pe Muntele Mic și pe Semenic însă primii care trebuie să-și poarte de grijă sunt turiștii.

Cornel Galescu, șeful Salvamont Caraș-Severin, serviciu subordonat Direcției de Drumuri Județene, apreciază la superlativ colaborarea serviciului pe care-l conduce cu punctul aeromedical SMURD din Caransebeș. Intervenția elicopterului scurtează foarte mult timpul necesar transportării victimelor până la cel mai apropiat spital. Concret, în funcție de condițiile de trafic, transportul rutier până la spitalul din Caransebeș poate dura peste o oră în timp ce, pe calea aerului, aceeași distanță se parcurge în zece minute. Cel mai recent exemplu este intervenția din data de 1 decembrie, când un tânăr de 16 ani din Timișoara a ieșit de pe pârtia de schi. În urma unei căzături, tânărul s-a lovit la coloană, fiind nevoie de intervenția elicopterului SMURD Caransebeș.

La începutul sezonului de iarnă, Galescu transmite câteva recomandări turiștilor care vin în Caraș-Severin. Aceștia trebuie să se informeze corect asupra condițiilor meteo, pârtiei și întregii zone montane, să aibă telefonul la ei, să poarte echipament adecvat, să nu plece singuri la drum. În cele două stațiuni importante din județ, funcționează puncte Salvamont unde a fost stabilit și un plan de permanență. Turiștii sunt însă primii care trebuie să vegheze la siguranța lor.

Galescu a vorbit și despre refugiul din zona Șcheiu de pe Țarcu, nefinalizat dar deschis pentru cei care ajung în zonă și vor să se adăpostească în interiorul lui. Doar în perioada primăvară-toamnă, o echipă Salvamont este prezentă la refugiul care, deocamdată, are finalizată doar structura metalică. Fapt care dovedește odată în plus importanța luării tuturor măsurilor de siguranță din partea turiștilor.
Citește și: În Caraș-Severin, prea puțini salvatori montani

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/