Salariile de bază ale angajaților Primăriei Moldova Nouă, diminuate fără scandal

Inițiativa primarului Adrian Torma de a diminua lefele angajaților instituției pe care o conduce a provocat un adevărat cataclism la sfârșitul lunii iulie, această idee nefiind agreată nici de consilierii locali, nici de Sindicat. Cu toate acestea, nu degeaba se spune că timpul este cel care le vindecă pe toate. Drept urmare, toți cei vizați în problematica diminuării salariilor de bază au ajuns recent la concluzia că, cel puțin deocamdată, nu există altă soluție de a ieși la liman decât cea propusă de Torma.

Edilul Torma spune că, după o perioadă tumultuoasă, colegii săi au înțeles necesitatea punerii în aplicare a măsurii care prevede diminuarea salariilor de bază, ca atare, lefele au fost reduse undeva între 15-25%, toate acestea „pentru a putea face plățile mai departe până când, evident, fie la nivel guvernamental, fie la nivel local, vom găsi o soluție să ne încadrăm într-un buget pe care să-l stabilim împreună: autoritatea publică locală, Sindicatul și colegii care fac parte din aparatul de specialitate al primarului”, a explicat Adrian Torma.

Șeful administrației publice locale de la malul Dunării subliniază că această situație nu se datorează neapărat faptului că, în instituția pe care o guvernează, salariile sunt prea mari, ci datorită diminuării încasărilor de la bugetul național care au creat o disfuncționalitate și o situație de sincopă: „Orașul Moldova Nouă nu este un caz de singular care se confruntă cu astfel de problemă. Foarte multe localități din Caraș-Severin și din țară au în acest moment o problemă de genul acesta. Ea este cunoscută la nivel guvernamental. Sperăm ca, la următoarele rectificări bugetare, să ni se acopere cel puțin partea de salarii către angajați”.

Adrian Torma nu e dispus să plece urechea gândindu-se doar la banii care vor veni în urma rectificărilor, ci consideră că Primăria trebuie să devină mai eficientă, existând posibilitatea unor restructurări bazate, desigur, pe eficiență: „personalul care în acest moment nu aduce plus valoare instituției și nici nu e obligatoriu prin lege poate să ajungă să fie disponibilizat”.

Totodată, se caută soluții pentru a majora bugetul local prin intermediul diferitelor obiective pe care orice primărie ar trebui să le aibă în vedere: atragerea de investitori, colectarea taxelor și impozitelor la un grad cât mai mare și optimizarea tuturor activităților din primărie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/