Curtea de Conturi a dat o nouă lovitură grea fotbalului din Valea Domanului! „Echipa noastră”, „echipa orașului”, nu a oportuniștilor și bandiților, așa cum e catalogată CSM Școlar, întâmpină obstacole greu de trecut în drumul ei spre a deveni continuatoarea unei tradiții vechi și frumoase!
Proiectul CSM Școlar nu se bazează pe nimic solid și stabil, dar cu toate acestea sunt câțiva susținători vehemenți ai ideii că actuala echipă antrenată de Leo Doană poate deveni cândva un nume greu în fotbalul românesc. Dacă ar fi vorba doar despre un vis frumos, nu ar fi vreo problemă. Numai că acest proiect este prezentat ca fiind unica șansă a Reșiței de a mai avea fotbal și un club curat, ferit de scandaluri, jocuri de culise și probleme penale.
În lumea civilizată a fotbalului, banii publici sunt tot mai puțini sau sunt cheltuiți doar pentru infrastructura sportivă. La noi însă lucrurile stau exact pe dos. Ceea ce e și bine, și rău. E bine pentru că altfel multe cluburi de tradiție ar dispărea. E rău însă pentru că acolo unde se amestecă administrațiile publice și politicul nu prea iese nimic bun sau de durată. E rău și pentru că legislația nu e deloc permisivă și obligă la tot felul de artificii. Penale! Un raport al Curții de Conturi reliefa „utilizarea nelegală de către SC Metalul Reșița SA a fondurilor publice obținute de la bugetul local prin efectuarea unor cheltuieli ce exced normelor legale pentru activitatea sportivă sau peste limitele maxime prevăzute în aceste norme”. Practic, clubului de fotbal deținut de municipalitate și Cătălin Rufă i se reproșa că ar fi plătit jucătorii din bani publici cu mai mult de 80 la sută din nivelul indemnizației sportive de lot național. Cu alte cuvinte, tot ce înseamnă salarii mai mari de 720 de lei ar fi trebuit suportate din surse proprii sau bani privați. Unii s-au bucurat atunci, în special susținătorii proiectului CSM Școlar, anticipând plecarea lui Cătălin Rufă din Valea Domanului. Nu s-au gândit însă nicio clipă că lucrurile stau exact la fel și la echipa de Liga a IV-a. Este de notorietate că CSM Școlar plătește prestațiile unor fotbaliști cu sume care ajung și până la 2.000 de lei pe lună. Astfel că nu mai e vreo surpriză ceea ce a descoperit Curtea de Conturi în urma controlului din instituțiile publice aflate în subordinea administrației publice locale.
„Au fost efectuate cheltuieli de personal fără bază legală prin includerea în salariul de bază a sporului de dispozitiv şi a sporului de fidelitate. Abaterea a fost constatată şi în cazul a cinci ordonatori terţiari de credite: Serviciul Public Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa, Direcţia de Impozite şi Taxe, Serviciul Public Direcţia de Asistenţă Socială Reşiţa, Poliţia Locală Reşiţa şi Club Sportiv Municipal Şcolar Reşiţa, valoarea abaterii constatate la aceştia fiind de 685.000 lei”, se precizează în raportul Curții pe anul 2014. Și neregulile nu se opresc aici. „Au fost efectuate cheltuieli de personal neprevăzute de legislaţia în vigoare – acordarea sporului de risc, în baza contractului colectiv de muncă. Abaterea a fost constatată şi în cazul a cinci ordonatori terţiari de credite: Serviciul Public Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa, Direcţia de Impozite şi Taxe, Serviciul Public Direcţia de Asistenţă Socială Reşiţa, Poliţia Locală Reşiţa şi Club Sportiv Municipal Şcolar Reşiţa, valoarea abaterii constatate la aceştia fiind de 353.000 lei”. Auditorii au mai constatat și alte nereguli la UAT Reșița, cum ar fi angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor bugetare pentru activități sportive cu nerespectarea prevederilor legale. E vorba despre alți 330.000 de lei. Cel mai important pentru viitorul clubului este însă alt aspect constatat de Curtea de Conturi. CSM Școlar a prejudiciat banul public în sumă de 103.000 de lei, aici fiind vorba despre plăți nelegale privind salariile și normele de plată a activităților sportive! Acum, banii trebuie recuperați. Municipalitatea trebuie să-i recupereze de la club, clubul, la rândul lui, de la fotbaliști!
Curtea de Conturi nu face altceva decât să spună că fotbaliștii care joacă acum și cei care vor îmbrăca pe mai departe tricoul roș-negru nu vor putea fi plătiți cu mai mult de vreo 150 de euro pe lună. Decât dacă se găsesc alte surse de venit, sponsorizări, vânzări de bilete și jucători. Sau dacă alături de municipalitate vine un privat. Numai că atunci mai poate vorbi cineva de „echipa noastră”, de „echipa Reșiței”?!
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Arheologii Muzeului Național al Banatului au finalizat cercetările pe cel de-al șaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timișoara Est – Lugoj. Cercetările au decurs în paralel...
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281