Situația financiară de la Universitatea „Eftimie Murgu” continuă să creeze nemulțumiri în rândul angajaților, indiferent dacă este vorba de personalul de la catedră ori de cel nedidactic. După ce că salariile au fost diminuate cu 20% timp de nouă luni, acum aceștia își primesc drepturile cu țârâita și cu întârziere.
Potrivit surselor noastre, în luna aprilie fiecare angajat a primit pe luna martie, după caz, cel mult 4.000 de lei, aceasta în condițiile în care profesorii universitari au salarii de cel puțin două ori mari. În această lună, fiecare angajat a primit o sumă și mai mică, de cel mult 2.500 de lei. Astfel, fiecare profesor universitar a primit suma de 278 de lei (două sute șaptezeci și opt), reprezentând parte din drepturile salariale pe luna aprilie, un conferențiar în jur de 1.000 de lei, iar un lector – în jur de 2.000 de lei.
„Conducerea UEMR nu ne-a dat nicio explicație referitoare la această situație, dar printre angajați se speculează că sumele primite au avut în vedere faptul că, cu câteva zile în urmă, angajaților li s-au virat restanțele salariale cuvenite pe luna martie, și, desigur, profesorii universitari au avut de primit sumele cele mai mari”, susține sursa noastră care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Prorectorul UEMR, Cristian Chioncel, ne-a confirmat cele aflate de noi și lasă să se înțeleagă că situația nu este una ușoară și așteaptă cu încredere o rectificare bugetară.
„Au fost plătite diferențele pe luna precedentă, însă majoritatea au primit salariile complete luna trecută și acum pe principiul «avans» e vorba de rest de plată. Cei care se plâng că primesc doar 200 de lei au primit data trecută 4.000 de lei. Din păcate, nu este o noutate ce se întâmplă. Din punct de vedere instituțional ne străduim să ne ajutăm cu proiectele pe care universitatea le-a accesat ca să acopere diferența. Pe de altă parte, nădăjduim într-o rectificare bugetară pentru că instituția este doar ordonator secundar de credite, ordonator principal fiind Ministerul”, a ținut să precizeze prorectorul UEMR.
În luna martie, rectorul UEMR recunoștea, într-o adresă trimisă Sindicatului Fires, că universitatea nu deținea la vremea respectivă sumele de bani necesare achitării drepturilor salariale, care se cifrau la 860.549 de lei, în condițiile în care alocarea bugetară de la Minister era de 757.400 de lei/lună, la care se adăuga 33.757 de lei, cu titlul de alocație de hrană.
Dacă situația va continua, este posibil ca în luna iunie angajații din UEMR să nu primească niciun leu din salariul din luna mai, banii disponibili lunar în UEMR ajungând doar pentru plata restanțelor salariale pe luna aprilie. În aceste condiții, plata restanțelor salariale ale UEMR pentru anul 2019, față de angajații beneficiari ai sentințelor judecătorești definitive și executorii existente, rămâne doar pe hârtie.