Sala memorială „Bolyai – Székely”, amenajată la Casa Maghiară din Timișoara

sala memorială „bolyai – székely” de la casa maghiara din timisoara (1)

Amenajarea sălii memoriale este un omagiu adus arhitectului László Székely și matematicianului János Bolyai, două figuri emblematice care au contribuit semnificativ la dezvoltarea orașului de pe Bega.

Situată la intrarea principală a imobilului de pe bulevardul Revoluției din 1989 nr. 8, sala oferă vizitatorilor o incursiune în viața și realizările celor două personalități, cu ajutorul panourilor explicative, fotografiilor, cărților și proiecțiilor video care ilustrează impactul arhitectural lăsat de Székely asupra orașului. Fost arhitect-șef al Timișoarei, László Székely (1877-1934) a semnat proiecte majore, inclusiv clădiri publice, instituții educaționale și reședințe particulare, care sunt astăzi repere arhitecturale ale Timișoarei.

sala memorială „bolyai – székely” de la casa maghiara din timisoara (2)

Sala memorială „Bolyai – Székely” de la Casa Maghiara din Timisoara

sala memorială „bolyai – székely” de la casa maghiara din timisoara (4)

Totodată, sala memorială pune în valoare și contribuția de pionierat a lui János Bolyai (1802-1860), cunoscut pentru descoperirea geometriei neeuclidiene. Într-o scrisoare celebră din 1823, adresată tatălui său, Bolyai Farkas, matematicianul descrie această inovație prin cuvintele: „Am creat o lume nouă, diferită, din nimic”. Bolyai a lucrat în Timișoara ca inginer militar și a dezvoltat concepte fundamentale care au avut un impact semnificativ în matematică, la nivel mondial.sala memorială „bolyai – székely” de la casa maghiara din timisoara (3)

sala memorială „bolyai – székely” de la casa maghiara din timisoara (5)

sala memorială „bolyai – székely” de la casa maghiara din timisoara (6)

„Această sală este un spațiu dedicat cunoașterii și înțelegerii personalităților lui László Székely și János Bolyai, ambele figuri de renume mondial. Am realizat expoziția bilingv, în română și maghiară, pentru a permite unui public cât mai larg să descopere parcursul celor doi. În cadrul proiectului, am achiziționat 20 de scaune, iar sala poate găzdui dezbateri și prezentări istorice.”, a declarat Kasa Zsolt, directorul Asociației Diaspora, organizația care a coordonat amenajarea spațiului.

Sala memorială „Bolyai – Székely” este deschisă publicului zilnic între orele 9.00 și 17.00.

Casa Maghiară, construită în 1930 după planurile lui Székely, a fost recent restaurată și transformată cu sprijinul unei finanțări de 3 milioane de euro oferite de guvernul Ungariei.

CITEȘTE ȘI: Casa Maghiară din Timișoara renaște. Va găzdui baluri ca în epocă și un magazin cu produse ungurești

Anul viitor, la Casa Maghiară este programată inaugurarea unui spațiu destinat tineretului, dedicat lui Farkas Laci, solistul trupei Quo Vadis. Proiectul este realizat printr-un program IPA Interregio România-Serbia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/