Prezent la Timișoara la Târgul locurilor de muncă al AJOFM Timiș, ministrul Marius Budăi a explicat motivele pentru care rata șomajului este atât de scăzută în județul Timiș, dar și în regiune.
Rata șomajului în județul Timiș, la finalul lunii aprilie, potrivit AJOFM, a fost 0,59%: 0,70% în rândul femeilor și 0,51% în rândul bărbaților. În Timiș sunt 1.926 de șomeri înregistrați, din care 1.159 neindemnizați. 26,22% dintre șomeri au peste 55 de ani; 61,89% sunt cu nivel de instruire primar, gimnazial și profesional.
„Știți de ce suferă Timișul? Aici s-ar putea să vă supăr un pic, dar cu tot riscul vă spun că sunt un cetățean care iubește Timișoara, eu am locuit în Timișoara la un moment dat. Prea se concentrează tot mediul de afaceri în vestul țării. Uitați, dacă asta e harta României și o tăiem în două, n-o să putem din estul României să mutăm toată populația aici. Soluții? Da, să-și mai mute investițiile și în partea partea asta de țară. O să se ajungă aici, credeți-mă. Eu discut de principiu. Se concentrează toți aici și la un moment dat o să vadă că nu mai suportă, nu-i putem muta pe toți. Nu ne putem muta toți în Timișoara și în Arad, și în Oradea. Nu putem, nu încăpem toți.”, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi, la Timișoara.
Întrebat dacă el consideră o problemă faptul că investitorii aleg vestul țării, ministrul a spus că a fost interpretat greșit:
„Am spus de unde vine problema. Cu toții își doresc să fie cât mai aproape de centrul Europei. E normal. Vorbim de eficiență, de tot ce înseamnă legături cu centrul Europei, însă o să se ajungă și s-a ajuns deja în situația în care nu mai găsesc forță de muncă. Încăpem toată România în Timișoara? Am tras o dungă imaginară pe harta României, jumătate spre est; trebuie să mergem și acolo cu investitorii, dacă vreți să avem forță de muncă. Nu-i putem muta pe toți aici. Dăm drumul la autostrăzi, dăm drumul la dezvoltare și trebuie să dezvoltăm echilibrat toată țara. Care este PIB-ul pe cap de locuitor în Timișoara și care este PIB-ul pe cap de locuitor la mine în Botoșani, de exemplu? Vedeți? Avem măsuri de mobilitate (…), însă eu discut o problemă de principiu, să vedem de unde ajungem, de ce am ajuns aici. Pentru a rezolva o problemă trebuie să căutăm cauza. Cu toții ne-am dori să locuim sau să avem businessuri în zone dezvoltate. La un moment dat exista acea saturație, e inevitabil.”
La AJOFM, în Timiș au fost înregistrate, la finalul lunii aprilie, 3.651 de locuri de muncă vacante, dintre care 273 pentru cei cu studii superioare, 1.886 pentru studii medii și 1.492 pentru muncitori. De asemenea, 124 de refugiați ucraineni se află în evidențele AJOFM la data de 9 mai 2023; doar 48 dintre aceștia sunt angajați.