S-a semnat contractul pentru proiectul care va pune Reșița pe harta Europei!

resita vazuta de sus

Reșița se reinventează de la o zi la alta, iar proiectele futuriste ale administrației locale prind ușor contur. Un prim pas în demersul primarului Popa de a pune Reșița pe harta Europei, prin proiecte de mobilitate urbană, a fost făcut astăzi, odată cu semnarea contractului pentru implementarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic privind realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic al municipiului.

Concret, prin acest proiect se are în vedere reconversia funicularului, prin transformarea acestuia într-un spațiu pietonal și velo, cu facilități de agrement, realizarea unei promenade și a unor piste de biciclete, cu o lungime de 4,6 kilometri, precum și construirea a opt pasarele pietonale peste râul Bârzava.

Licitația privind realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic a fost câștigată de o asociere de firme, fiind vorba despre compania „Werner Sobek A.G.” din Germania, „D Proiect” din Timișoara și „Oana Stănescu Studio”, cunoscuta arhitectă din Reșița, stabilită la New York.

„Este un proiect de suflet al meu, un proiect care sună pompos, dar în spatele căruia se ascunde, de fapt, și o chestiune matematică, pragmatică, consistentă, care pleacă de la funicularul nostru, de la acest pod metalic, de peste 500 de metri lungime, care unește Dealul Golului de Dealul Crucii și de zona Mociur, dacă vreți, și care traversează centrul orașului. Dorim printr-o mobilitate alternativă să putem duce oameni pe picioare, pe biciclete, cu trotinete sau cu alte mijloace de locomoție decât mașinile personale, din Dealul Golului, accesând funicularul, cu o splitare poate spre Crucea lui Herglotz, o vizită la Crucea lui Herglotz și a zonei industriale vechi a orașului Reșița, sau să coboare pe malul drept al Bârzavei, în zona Mociur, unde avem acea dezvoltare planificată, cu mall, cu aqualand, zone rezidențiale, zone de birouri și să curgă prin bucla Bârzavei , până în Govândari, tot așa, pe malul drept al Bârzavei, să ajungem până la Kaufland. Proiectul mai cuprinde și opt poduri pietonale metalice, fiecare cu un design diferit.”, a declarat primarul Ioan Popa.

semnare contract

Așadar, în următorul an, o echipă formată din aproape 40 de specialiști va lucra la realizarea acestui proiect, implementat cu fonduri europene, și care mizează pe suportul comunității locale, după cum a precizat Bogdan Demetrescu, reprezentantul asocierii de firme, care a semnat astăzi contractul cu primarul Ioan Popa.

„Ceea ce vă pot spune este că echipa pe care o reprezint este completă și complexă și ne propunem să avem o abordare a proiectului foarte diferită de ce s-a întâmplat și se întâmplă la ora actuală în România. Pentru că este un proiect care nu are referință pe plan național, mizăm foarte mult pe suportul comunității locale, atât al administrației, cât și pe cea a locuitorilor, pentru că este genul de proiect care se va naște dintr-un dialog cu oamenii, cu reșițenii.”, a declarat Bogdan Demetrescu.

Valoare contractului de proiectare este de 2.957.368 lei fără TVA. Durata de execuție a serviciilor de proiectare este de 10 luni. Atât serviciile de proiectare și asistență tehnica, cât și execuția lucrărilor se vor finanța din fonduri europene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/