S-a rupt „frăția” dintre firme și silviculori. Din cauza banilor!

Licitațiile pentru lemn cu mese întinse, mâncare de calitate și muzică bună sunt de domeniul trecutului. Cel puțin, în acest zile „sumbre” pentru operatorii economici din industria forestieră. Aceștia sunt supărați că Romsilva îi bagă în faliment. Din cauza prețurilor mari!

Conducerea Romsilva dovedește încă o dată că trăiește într-o lume paralelă cu realitatea. Prin hotărârile adoptate, aproape că a dublat prețul lemnului, iar acum firmele din Caraș-Severin, ca de altfel și cele din întreaga țară riscă să pună lacătul pe ușa societăților comerciale și să lase sute de mii de angajați pe drumuri. Ca să tragă un semnal de alarmă, operatorii economici din industria forestieră cărășeană au protestat astăzi împotriva prețurilor exorbitante pe care Regia Națională Romsilva le-a stabilit pentru vânzarea masei lemnoase prin licitație. În loc să intre în sediul Direcției Silvice Caraș-Severin, oamenii au rămas în fața instituției. Licitația deschisă de astăzi, de vânzare a peste 400.000 de mc de lemn, este organizată pentru a treia oară. În zadar! Agenții economici spun că nu-și permit să achiziționeze la prețuri duble sau, în unele cazuri, triple, deoarece nu este sustenabil. Riscă să-și închidă afacerile și să trimită în șomaj angajații.

„Agenții economici nu doresc să participe deoarece prețul este crescut excesiv și nu poate fi susținut. Un alt aspect îl reprezintă volumul brut care implică și coaja care ar trebui plătită, lucru care nu poate fi realizat deoarece coaja nu este un produs valorificabil. Contractul este unul abuziv, fără să fie discutat, negociat în prealabil, lucru care ne deranjează și nu îl putem accepta. Este o batjocură la adresa tuturor forestierilor din România, și nu doar a forestierilor, ci și a celor care lucrează în industria de prelucrare și industrializare a produselor din lemn”, a declarat Mihai Onescu, președinte Asociația Forestierilor din România pe zona de vest. Acesta a precizat că situația este fără precedent, iar cei 100 de operatori care s-ar fi înscris astăzi la licitația din Caraș-Severin au rămas afară în semn de protest. „În spatele fiecăruia stau zeci, sute de angajați, care suportă presiune că nu își pot lua salariile. Iarna bate la ușă, e frig, ger, intervin cheltuieli, traiul de zi cu zi“, a spus reprezentantul firmelor de exploatare.

Și Direcția Silvică, în faliment!

Reprezentanții Direcției Silvice nu pot face nimic. Asta, pentru că decizia de majorare nu le aparține lor, ci șefilor de la București.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„În conformitate cu Hotărârea de Guvern 924 prin care se modifică regulamentul de vânzare a masei lemnoase, Regia Națională, prin directorul general, a emis un ordin cu privire la prețurile de pornire. Acestea sunt de referință, cu care noi am intrat în actele de punere în valoare și care sunt de 150 la sută, 200 la sută, în funcție de valoarea lemnului din actele de punere în valoare. În aceste condiții, agenții economici au ajuns la concluzia că trebuie să boicoteze licitațiile”, a explicat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Licitația va fi reluată la finele lunii februarie, însă lipsa de încasări afectează și instituția, a cărei activitate riscă să se blocheze. Doar salariile, pe lună, potrivit lui Stănescu, se ridică la 3.000.000 de lei. Încasările de până acum au permis achitarea lor, însă pe viitor ar putea să apară blocaje.

Anul trecut, la Direcția Silvică din Caraș-Severin prețul mediu de pornire a fost de 88 de lei, iar anul acesta a ajuns la 143 de lei, în contextul deflației și al piețelor mondiale și europene în scădere.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/