De la perspectiva de ansamblu asupra Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, la bogățiile sale culturale și la ce poate face fiecare arie protejată, sunt informațiile care se regăsesc în ghidul ”Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița”.
Fondul Mondial pentru Natură și Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița au lansat recent, la Oravița, ghidul educațional ”Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița”. Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului “Îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes conservativ din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și ariile naturale de interes comunitar și național suprapuse prin revizuirea planului de management integrat”.
Materialul oferă o sumedenie de informații utile și interesante, de la perspectiva de ansamblu asupra Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și a comorilor sale naturale, la oamenii și bogățiile sale culturale și la ce poate face fiecare din noi pentru această arie protejată. Cuprinsul ghidului și atelierele lui pot fi o sursă de inspirație pentru orele de clasă și pot ajuta cadrele didactice în organizarea unor activități pentru Săptămâna Verde sau pentru alte evenimente.
Georgiana Ciucur, specialist educație ecologică – WWF România și Mile Slavisa Galcan, expert educație ecologică – Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, le-au explicat participanților faptul că ghidul este despre copii și tineri și legătura lor cu natura. Dorința celor care l-au creat este ca el să intensifice această legătură cu sprijinul informațiilor și imaginilor captivante pe care le conține. „Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița” se adresează atât elevilor, cât și adulților care lucrează cu tineri și copii.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 30 de persoane, cadre didactice, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale și ai unor instituții publice din Banat, iar participanții au avut ocazia să testeze câteva dintre ateliere – au căutat pe hărțile educaționale, obiectivele naturale și culturale din Parc, au ascultat povestea Parcului și au identificat elementele acesteia pe harta turistică și au creat, la rândul lor, material pentru un nou atelier.
Persoanele interesate pot descărca ghidul „Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița” și alte resurse educaționale de aici – https://wwf.ro/despre-wwf/wwf-romania/resurse-educationale
Proiectul ”Îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes conservativ din Parcul National Cheile Nerei-Beușnița şi ariile naturale de interes comunitar și național suprapuse prin revizuirea planului de management integrat” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020.