Expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara aduce în premieră în România una dintre picturile originale Caravaggio realizată în 1597, alături de lucrări semnate de artiști din aria sa de influență, precum Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera sau Gian Battista Caracciolo.
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” s-a deschis sâmbătă, la Timișoara. Aceasta găzduiește prima lucrare semnată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, „Băiat muşcat de şopârlă” (1597), dar şi opere create de pictori care s-au inspirat din stilul acestuia.
Evenimentul cuprinde 43 de opere expuse în Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc din Timișoara.
„Expoziţia este un eveniment cultural de o importanţă excepţională, care aduce în prim-plan esenţa tradiţiei picturii europene clasice, într-un moment istoric dominat de reconfigurări globale profunde. Ea reuneşte capodopere care reflectă un dialog complex între patrimoniul artistic al colecţiilor Ormos Zsigmond (n.r., fondatorul Muzeului de Artă Timișoara), Roberto Longhi şi stilul tenebrist. Împreună, aceste colecţii valorifică legăturile istorico-estetice ale vechii Europe, reamintind publicului rădăcinile puternice ale tradiţiei europene, dar şi forţa semnificantă a contrastelor în dialog şi reflexii. Prin această expoziţie, MNArT oferă un răspuns filosofic la dilemele timpurilor noastre, reafirmând filonul axiologic care a modelat civilizația europeană şi subliniind actualitatea valorilor care ne conectează profund cu trecutul nostru comun.”, a declarat Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.
Expoziția permite publicului intrarea în contact cu două mari personalități ale lumii culturale a secolului XX în Italia, Roberto Longhi şi Ana Banti şi cu moştenirea lor, spune Cristina Acidini, președintele Fundaţiei Longhi, curatoarea expoziției. „Colecţia de pictură caravaggescă constituită de familia Longhi, care a atins apogeul cu lucrarea «Băiat muşcat de şopârlă», semnată de Caravaggio, a coincis cu redescoperirea acestui curent artistic, apreciat astăzi în întreaga lume.”, a declarat Cristina Acidini.
Programul de vizitare a expoziției este următorul: miercuri – duminică: 10.00 – 18.00; luni și marți, precum și în zilele de 25-26 decembrie 2024 și 1 ianuarie 2025 – închis. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul muzeului și de pe platforma https://expozitia-luminile-lui-caravaggio.booktes.com.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 28 februarie 2025 și este o co-producție semnată de MNArT în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma. Este finanțată de CJ Timiș, desfășurată sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România și Italia.