În satele Cornuțel, Copăcele, Zorile și Sălbăgelu Nou, locuite majoritar de ucraineni, pregătirile pentru Crăciun sunt deja în toi.
Pe mesele ucrainenilor, în seara de Ajun, se vor regăsi 12 feluri de mâncare de post, după numărul celor 12 apostoli. Nu vor lipsi: „pyrohy” ceea ce înseamnă colțunași umpluți cu varză acră, cartofi sau gem; „holubtsi”, adică sarmale de păsat; ciuperci, cartofi fierți, iar ca desert, grâul fiert cu nucă sau mac. Nelipsiți vot fi și gogoșii umpluți cu gem, cărora ucrainenii le spun „pampushke”.
Grupuri de copii și vârstnici vor trece pe la fiecare casă anunțând nașterea Domnului Iisus Hristos și vor primi în dar nuci, mere, prăjituri și bani. Cel mai important grup de colindători este Vifleimul. Acesta va trece din casă în casă toată noaptea.
Ucrainenii se salută în aceste zile cu „Ruzdvo ceaslevo!”, ceea ce înseamnă „Crăciun fericit!”.
După sărbătoarea Crăciunului, minoritatea ucraineană din Caraș-Severin se va pregăti pentru intrarea în noul an, care va fi celebrată în noaptea de 13 spre 14 ianuarie.
Pe lângă etnicii ucraineni, după rit vechi mai sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou și sârbii.
Pai atunci sa le spunem si sarbilor Срећан Божић !
Si data viitoare sa fie in titlu. Sarbii sunt bunii nostri vecini.