Ruina de pe Furnalelor a intrat pe mâna constructorilor care îi vor reda strălucirea de altădată

scola pittner
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Școala Pittner, una dintre clădirile emblematice ale Reșiței, va fi reabilitată. Constructorul are la dispoziție un an de zile pentru a transforma imobilul de pe strada Furnalelor nr. 13 într-un centru dedicat activităților culturale și educaționale.  

Două companii cu experiență în restaurarea clădirilor monument istoric își dau mâna pentru a readuce la starea inițială, din punct de vedere arhitectural și cromatic, celebra Școală Pittner, care a apărut la mijlocul secolului XIX și care a funcționat sub egida profesorului August Pittner. Cele două societăți care au câștigat licitația pentru reabilitarea clădirii sunt:  S.C. EURO BUSINESS CONCEPT SRL, în calitate de reprezentant al Asocierii EURO BUSINESS CONCEPT SRL (lider de asociere) și TOP LINE CONSTRUCT SRL (asociat).

predare amplasament

Marți, 17 ianuarie, reprezentanții Primăriei Reșița au predat amplasamentul către societatea EURO BUSINESS CONCEPT SRL în vederea demarării proiectului. „Procedăm astăzi la predarea amplasamentului și lucrărilor pentru restaurarea Casei Pittner. Una din cele mai vechi construcții ale orașului se va transforma cu ajutorul fondurilor norvegiene într-un centru cultural, sperăm noi în 12-13 luni, din acest moment. Practic, Primăria Reșița începe un drum nou, acela de punerea în valoare a patrimoniului orașului. Sperăm ca în perioada următoare să accesăm și alte fonduri pentru alte obiective istorice din Reșița. Suntem convinși că în acest proces vom fi sprijiniți de către echipa care a proiectat reabilitarea, de către domnul arhitect Marius Mozoru și de către doamna arhitect Ioana Mihăescu, pentru că este o lucrare mai sensibilă, iar prezența dumnealor pe șantier va fi necesară pentru a superviza fiecare etapă. ”, a declarat Dorinel Hotnogu, consilierul pe probleme de cultură al primarului Ioan Popa.

amplasament

La rândul său, liderul asocierii care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor, Bogdan Buftea, a precizat: „Suntem bucuroși că vom participa la realizarea acestui obiectiv. Vom aloca resursele necesare, astfel încât, într-un termen relativ scurt, să realizăm această lucrare, bine și la timp. La  acest moment, avem un efectiv de 60 de muncitori, personal TESA, ingineri, șefi de șantier și suntem implicați în reabilitarea, restaurarea mai multor obiective din țară, pe care, spunem noi, că le îndeplinim bine. Suntem siguri că și aici ne vom face treaba la fel de bine.”

La eveniment a fost prezent și Andrei Szabo, președintele Euroland Banat, ONG-ul partener al Primăriei Reșița în cadrul proiectului de restaurare a Școlii Pittner, care  a explicat ce funcționalitate va avea după reabilitare clădirea de pe strada Furnalelor.

„Vom avea un muzeu, o mică sală de suveniruri, la etaj va fi sala de pictură, vom avea și o bibliotecă virtuală și fizică, precum și spațiu administrativ. Ne dorim să promovăm și să valorificăm inclusiv spațiul exterior, curtea care este extrem de generoasă, cu dudul care există în ea de jumătate de secol. Sperăm să facem evenimente, ateliere, să fim un far pentru renașterea acestei zone istorice a Reșiței și sperăm ca locuitorii să primească un nou suflu odată cu restaurarea clădirii.”, a spus Andrei Szabo.

STPT job 1000x200

Fondurile pentru restaurarea Școlii Pittner au fost obținute prin Programul RO-CULTURA.

scoala pittner 2

pittner 3

 

 

 

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/