Un incendiu a distrus peste 50 de hectare pădure de rășinoase la Ocolul Silvic Buzău, în urma extinderii în fondul forestier a unui incendiu de vegetație, provocat de arderea unei miriști. Pentru stingerea incendiului, sâmbătă și duminică au intervenit sute de pompieri din mai multe județe, silvicultori de la două ocoale silvice din cadrul Direcției Silvice Buzău, numeroși voluntari, precum și aeronave ale Ministerului Apărării Naționale, iar incendiul nu a fost încă stins.
În ultimele două zile, sâmbătă și duminică, s-au produs alte 21 de incendii în fondul forestier de stat administrat de Romsilva, din care trei în păduri de rășinoase, acestea fiind distruse în totalitate.
La nivelul județului Caraș-Severin, la finalul săptămânii trecute, salvatorii au acţionat pentru stingerea a 70 de incendii. Dintre acestea, 65 de incendii au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetaţie uscată, fond forestier, gunoi), fiind afectate peste 460 de hectare de teren. Cauza probabilă de producere a acestor incendii a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise.
Toate aceste incendii au fost provocate de extinderea incendiilor de miriște, pe fondul secetei prelungite și a intensificării vântului, în urma arderii vegetației de către persoane care ignoră riscurile extinderii acestora.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, după identificarea vinovaților, va întreprinde toate măsurile pentru recuperarea pagubelor produse de aceste incendii, precum și costurile regenerării pădurilor afectate.
Facem un apel către cetățeni să fie responsabili, să nu mai incendieze miriștile, să nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele cu risc de producere a incendiilor și în apropierea pădurilor. De asemenea, facem un apel către turiști să nu aprindă focul în pădure sau în apropierea lor și să se asigure că sting focul, după ce îl folosesc în locurile special amenajate.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea incendiilor de pădure, prin intensificarea acțiunilor de patrulare, instituirea serviciului de permanență, campanii de informare în rândul cetățenilor, turiștilor și a angajaților firmelor de exploatare, precum și efectuarea de lucrări de întreținere a liniilor izolatoare, colnicelor și a șanțurilor de minim sanitar.
Precizăm că, de la începutul anului, în fondul forestier de stat administrat de Regia Națională a Pădurilor s-au înregistrat 281 de incendii care au afectat peste două mii de hectare fond forestier, față de 56 de incendii înregistrate în perioada similară a anului trecut, când au fost afectate mai puțin de trei sute de hectare fond forestier.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.