50 de milioane de euro este bugetul pe care îl consumă într-un an Spitalul Județean de Urgență Reșița, spune Romeo Dunca. În aceste condiții, unitatea medicală ar trebui să ofere servicii de calitate, în schimb medicii aleg să facă doar operații ușoare, să ia salarii uriașe, iar cazurile serioase ajung să fie trimise în alte orașe. Președintele Consiliului Județean este decis să facă ordine.
S-a decis să reducă risipa banului public și vrea să aplice același tratament în toate domeniile. După imaginile scandaloase apărute chiar de Ziua Națională a României pe Facebook, Romeo Dunca pune degetul și pe o altă rană a sistemului: medicii cu salarii uriașe care mai mult stau decât lucrează. „Spitalul Județean cheltuie 50 de milioane de euro pe an, mai mult decât bugetul județului. Acolo sunt zeci de doctori. Noi avem o școală de medicină sănătoasă, dar să ai zeci de medici primari care stau și iau doar salarii de medici primari și fac intervenții… sparg furuncule, hemoroizi, și orice intervenție grea o trimit în alte spitale…”, spune Romeo Dunca.
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin se arată total nemulțumit de ceea ce prestează în prezent medicii de la Reșița, dând chiar un exemplu concret și de actualitate. „Știm ce s-a întâmplat cu o pacientă în urmă cu o săptămână care avea nevoie de o operație toracală, avea COVID, și bineînțeles că nu se putea face la Reșița și așteptăm să vedem dacă o primește pe undeva, la Timișoara sau Târgu Mureș. Deci nu putem să facem niște intervenții mai serioase ca să putem să luăm și noi niște bani de la Casa de Asigurări. Actul medical nu este atât de calificat pe cât sunt calificările la specializările medicilor și la salariile pe care le iau. Medicii rezidenți totuși au salarii foarte mici”, mai spune Dunca.
În prezent, salariile medicilor rezidenți, cu tot cu sporuri, pleacă de la aproximativ 6.000 de lei și pot ajunge până la circa 12.000 de lei. În același timp, spune Dunca, medicii primari stau în spital pe salarii de mii de euro, după care merg și își rezolvă problemele în cabinetele medicale private.
Este deja cunoscut faptul că mulți bolnavi din Caraș-Severin aleg să se trateze în alte județe. Președintele Consiliului Județean explică de ce. „Pacienții de aici aleg Timișoara pentru că aici nu există specializare și medicii care iau salarii de doctor docent de fapt doar salariile le au mari. Prestația nu este pe măsură și atunci și performanța spitalului este foarte scăzută pentru că degeaba internăm cu tuse acolo, Casa de Sănătate nu decontează. Pentru o apendicită, pentru polipi, hemoroizi sau furuncul, chiar dacă îl face un medic primar, Casa de Sănătate tot 2 bani dă, doar salariile sunt mari. Operațiile grele pleacă în alte părți”.
Dunca vede drept o greșeală majorarea salariilor tuturor medicilor și consideră că susținerea financiară consistentă ar fi trebuit direcționată spre medicii tineri, rezidenți, spre cei care trebuie să rămână în țară, nu spre medicii care nu prestează muncă direct proporțională cu veniturile.
Romeo Dunca vrea să vadă exact situația din Spitalul Județean de Urgență Reșița. Tocmai de aceea a cerut o analiză. „Vreau să văd câți medici primari sunt, câți specialiști, câți rezidenți, câte paturi, cât s-au folosit acele paturi, pentru că la un anumit număr de paturi trebuie să ai un anumit număr de personal adiacent. Toată infrastructura vreau să o raportez la numărul de intervenții și de ce grad. Și câte trimiteri la alte spitale au fost”. O raportare ca la carte i-ar putea oferi chiar colegul său pe linie de partid, Jaro Marșalic, directorul medical al Spitalului și chirurg de ani buni, cu vastă experiență.
Cert este că 50 de milioane de euro pe an reprezintă o anvelopă financiară suficientă ca să ai un serviciu medical de calitate la Reșița, spune Dunca, „și noi nu-l avem de calitate, dar banii îi consumăm. Vina este a întregului sistem care consumă bani mulți pentru o prestație de proastă calitate”.
„Dacă cetățenii vor o schimbare, să îi vedem la vot, să vedem ce aleg. (…) Cei din Parlament au acoperit acest cancer”, a concluzionat președintele Consiliului Județean.