Romeo Dunca: M-am implicat pentru începerea activității la Moldomin!

dunca romeo (6)

Compania turcească Eti Bakir e împiedicată să înceapă exploatarea cuprului de la Moldova Nouă de o decizie a Angenției Naționale pentru Resurse Minerale!

Colosul turcesc a ajuns în instanțele românești imediat după ce a preluat SC Moldomin Moldova Nouă și asta pentru că există probleme cu licența de exploatare, fără de care nu se poate săpa nici măcar o groapă. Pe lângă argumentele prezentate de juriștii companiei în sala de judecată, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a insistat și el pentru deblocarea situației. „În primă instanță s-a câștigat, lucrurile rămân așa cum au fost stabilite inițial și cum nu le-a înțeles Agenția Resurselor Minerale. Prima sentință spune clar: câștigătorul licitației primește și licența. Asta e important, de fapt, licența e importantă, pentru că ea chiar dacă expiră în martie anul viitor, având-o, e mult mai simplu să o prelungești decât să nu o ai și să o iei de la capăt. Cred că și asta se va rezolva la sfârșitul lunii. M-am implicat și eu, am făcut lobby!”, a declarat Dunca pentru expressdebanat.ro.

Șeful administrației publice județene spune că este mai bine ca o companie atât de importantă să reia activitatea industrială la malul Dunării, chiar dacă e una străină, decât ca acele resurse uriașe de cupru să rămână nevalorificate. Așa cum s-a întâmplat timp de zeci de ani, din cauza neputinței statului român. „Nici eu nu sunt foarte bucuros că am înstrăinat această resursă, dar dacă noi timp de 20 de ani nu am găsit rezolvarea… În final, după parcurgerea tuturor etapelor legale, un investitor, care nici nu contează că e din Turcia, face asta, atunci să mergem pe partea asta. Mi-ar fi plăcut ca resursa să fie exploatată de statul român, acolo să fie sute de locuri de muncă și veniturile toate să fie în sacul românului, Guvernului Român, dar vedem că asta nu s-a putut, nu s-a întâmplat. Această companie e foarte mare, a făcut noul terminal de pe aeroportul din Istanbul. E o companie serioasă.”, a adăugat Romeo Dunca.

Președintele CJ i-a liniștit din start și pe activiștii de mediu, explicând că nu vor exista probleme cu poluarea în zonă, așa cum s-a întâmplat în trecut, când România a fost sancționată de către Comisia Europeană pentru poluare transfrontalieră: „Din cât am înțeles, ei vor transporta cu barjele pe Dunăre, vor extrage totul afară, vor duce minereul cu tot cu steril și îl extrag în altă parte.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/