Daniel Borduz îi stă atât de tare în gât președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin încât, pentru a-l discredita, Romeo Dunca lovește (in)direct chiar și în prietenul său Nelu Popa și în apreciații oameni ai acestuia din Primăria Reșița!
Deșeurile sunt gestionate încă prost în Caraș-Severin, numai că oricât de mult și-ar dori președintele Dunca să-l învinovățească pentru asta pe Daniel Borduz, directorul ADI Intercom Deșeuri, adevărul e cu totul altul. Urât miroase tocmai în palatul administrativ din centrul Reșiței, în Consiliul Județean, acolo unde își are biroul chiar Romeo Dunca. A nu se înțelege prin asta că președintele actual al administrației județene ar fi de vină pentru situația actuală. Nici măcar în sarcina lui Hurduzeu, care se dusese în sala de judecată atunci când a văzut cum se prăbușește deponeul și a recuperat 2,5 milioane de euro. Responsabilitatea ar trebui pusă pe umerii celor care au gândit și implementat acest proiect finanțat de Uniunea Europeană pentru ca și județul Caraș-Severin să-și gestioneze inteligent deșeurile. Se întâmpla asta acum foarte mulți ani. Atunci s-a gândit o afacere fabuloasă, din care băieții deștepți s-au îmbogățit și în urma căreia primăriile s-au îngropat în datorii.
Președintele Dunca lovește de fiecare dată când vine vorba despre deșeuri în directorul Daniel Borduz și în Remus Rof, președintele Intercom Deșeuri, numai că omite cu bună știință un adevăr. Licitațiile pentru desemnarea operatorilor de servicii de salubritate au fost făcute, contractele au fost atribuite. Problemele au apărut când firmele respective s-au săturat să tot aștepte să înceapă activitatea, să tot fie duse de nas. Băieții deștepți câștigau sume importante în fiecare zi în care operatorii din stațiile de transfer stăteau cu mașinile de colectare în garaj. Din acest motiv la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Lupac lucrurile s-au mișcat în reluare, iar stațiile de transfer au rămas până astăzi cu lacătul pe poartă. Iar aici nici Borduz, nici Rof n-au vreo răspundere. Consiliul Județean este cel care s-a ocupat atât de deponeul de la Lupac, cât și de stațiile de transfer. Cu alte cuvinte, din cauza Consiliului Județean operatorii au reziliat contractele, nu din vina Intercom Deșeuri. Dar asta e mai puțin important acum.
Borduz și Rof au pregătit alte caiete de sarcini și au inițiat procedurile legale pentru desemnarea altor operatori pentru zonele neacoperite. Astăzi, doar SC Ionela, o firmă foarte serioasă de la Moldova Nouă, lucrează în baza contractelor semnate cu ADI Intercom Deșeuri, așa cum prevede proiectul finanțat din bani europeni. Și lucrează bine, pe Valea Almăjului și în Clisura Dunării. Licitația pentru zona Reșița e blocată deocamdată de o contestație depusă de societatea Retim. Un motiv numai bun pentru Romeo Dunca de a-l ataca din nou pe Daniel Borduz. „Licitația e sortită eșecului! Dovada, chiar contestația unui operator serios care găsește mai mult de 10 aberații în caietul de sarcini aprobat pe genunchi!”, a comentat președintele CJ.
Din graba de a-l arăta din nou cu degetul pe Borduz, Dunca a lovit chiar în omul care l-a făcut președinte și în specialiștii acestuia. „Este adevărat că există o contestație formulată de cei de la Retim, că sunt 10 puncte invocate de dumnealor, din care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis 3, și că astăzi există o acțiune în instanță pe tema asta. Domnul Dunca știe însă foarte bine cum s-a făcut caietul de sarcini și e regretabil că se folosește de această contestație pentru a lovi din nou în mine. Păi domnul Popa aprobă caiete de sarcini pe genunchi?! Oamenii dumnealui din Primăria Reșița, care au câștigat atâtea proiecte, fac caiete de sarcini pe genunchi, așa cum spune președintele Dunca?! Domnul Popa mi-a cerut public să participe cu oamenii dumnealui la întocmirea caietului de sarcini, lucru care s-a și întâmplat. În plus, există o Hotărâre de Consiliu Local pe această documentație. Nu a existat niciun amendament, nicio observație. E păcat că, în loc să grăbim lucrurile, să conlucrăm pentru a rezolva odată această problemă a deșeurilor, domnul Dunca insistă cu atacuri, cu aceste presiuni exercitate asupra mea și a domnului Rof, pentru a ne forța să plecăm și să-i lăsăm ocazia să-și pună dumnealui oamenii pe care și-i dorește.”, a precizat Borduz.
Legat de contestația formulată de Retim, directorul ADI Intercom Deșeuri spune că unele corecții vor fi făcute în caietul de sarcini, așa cum a spus CNSC și cum probabil va stabili instanța, dar subliniază că interesul societății din Timișoara este obținerea unui tarif cât mai mare. „Noi am făcut în așa fel încât să obținem un preț cât mai mic. Retim încearcă să obțină însă un preț mai mare, e normal să încerce să-și maximizeze profitul. Am greșit că am încercat să obținem un preț cât mai scăzut pentru deșeurile din Caraș-Severin?!”, a conchis directorul ADI Intercom Deșeuri.